Реклама / Ads
1| 6372 |14.12.2010 СВЯТ

Почина Ричард Холбрук

.
Ричард Холбрук
Наричан бе "Кисинджър на Балканите" и "Булдозера".
 

На 69-годишна възраст почина специалният пратеник на САЩ за Пакистан и Афганистан Ричард Холбрук, оповестиха медиите в САЩ. Той бе приет в петък в болница във Вашингтон, където му бе направена операция на аортата. Оттогава бе в критично състояние.

Малко преди да бъде съобщено за смъртта на Холбрук, американският президент Барак Обама говори за него на прием в Държавния департамент, където каза, че той е корав човек, който ще се бори, за да се възстанови от инцидента със сърцето в петък. Ричард е упорит, той никога не спира, каза президентът. "Америка и светът са по-сигурни благодарение на работата на посланик Ричард Холбрук", добави той. По-рано американският държавен секретар Хилари Клинтън каза, че състоянието му е стабилно, но все още много критично. Тя също изрази увереност в неговата воля да се бори. Тази седмица лекарите му научиха нещо, което дипломатите и диктаторите по света знаеха от отдавна - че никой не е по-корав от Ричард Холбрук", каза тя.

Холбрук е известен като архитектът на Дейтънското мирно споразумение, с което се сложи край през 1995 г. на войната в Босна. Наричан бе "Кисинджър на Балканите" и "Булдозера". Холбрук във всички случаи бе блестящ и много амбициозен политик, който разделяше живота си между дипломацията и "Уолстрийт". При влизането си в Белия дом през януари 2009 г. президентът Обама му повери трудната задача да представлява американската дипломация в един регион, където САЩ водят от 2001 г. война срещу талибаните. Впрочем се очаква в четвъртък Обама да говори за ситуацията в Афганистан и Пакистан, във връзка с предаването на етапен доклад, който описва напредъка година след новата американска стратегия в този регион.

Холбрук е роден на 24 април 1941 г. в Ню Йорк. Започва дипломатическата си кариера на 21 години във Виетнам благодарение на познаването на виетнамския език. Бързо започва да се катери нагоре в професионалната кариера и на 35 години става помощник държавен секретар, отговарящ за азиатските въпроси по време на президентството на Джими Картър. Именно по време на неговия мандат САЩ нормализират дипломатическите си отношения с Китай. При идването на власт на републиканеца Роналд Рейгън, Холбрук постъпва в банката "Лемън Брадърс", на която става генерален директор. Бил Клинтън през 1993г. го извиква и го назначава за посланик в Германия. През 1995 става помощник държавен секретар по европейските въпроси. под тази длъжност той предприема няколко пътувания в бивша Югославия, за да подготви почвата за мирни преговори. Понякога го критикуват за неговото прямо говорене и вкуса му към светлината на прожекторите, но той действително прави чудеса в маратонските преговори във военната база в Дейтън, Охайо, които в крайна сметка се увенчават с мирен договор за Босна. Той все още се счита за един от най-големите дипломатически успехи за САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6547 |02.12.2010 Почина бащата на неутронната бомба . 0| 6165 |03.11.2010 Почина руският експремиер Виктор Черномирдин . 0| 9272 |23.01.2010 Почина британската актриса Джийн Симънс . 2| 9632 |13.12.2009 Почина авторът на американското знаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads