Реклама / Ads
0| 4124 |15.01.2019 СВЯТ

Политици и граждани в Полша осъдиха убийството на кмета на Гданск

.
Павел Адамович Източник: Facebook/Paweł Adamowicz
Нападението и убийството на Павел Адамович, кмет на Гданск, бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша. В цялата страна имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на посегателството.
 

Световните агенции съобщават, че хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга "Спрете омразата". Подобни протести имаше и в много други градове.

 

53-годишният Адамович бе наръган с нож от 27-годишен нападател на сцената пред стотици хора по време на благотворителен концерт. Убиецът, идентифициран като Стефан В., успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта. Той е криминално проявен мъж, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир. Задържан бе от охраната веднага след престъплението, а после бе предаден на полицията. Мъжът е заявил, че е извършил атаката в отмъщение към бившата управляваща партия "Гражданска платформа", сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил "несправедливо" обвинен и осъден. Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим.

 

Бившият полски президент Лех Валенса обвини политиката за смъртоносното нападение срещу Адамович.

 

Полският президент Анджей Дуда изрази съболезнования за гибелта на Адамович.

"Враждебността и насилието донесоха трагични последствия и болка. Не можем да се примирим с това", написа Дуда в Туитър, като добави, че е солидарен "в болката и молитвата с неговите близки, приятели, с всички хора с добра воля".

 

Лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински изрази "дълбока болка" от смъртта на опозиционния кмет на Гданск. "Солидарен съм със семейството и искам да изразя дълбоко съжаление за смъртта на вашия съпруг, баща и брат", каза от негово име говорителка на партията "Право и справедливост".

 

Председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск също осъди убийството и каза, че ще присъства на погребението на кмета на Гданск.

Туск обеща да защитава Полша и Европа от омразата. Той се присъедини към хората, излезли по улиците на Гданск, за да изразят своята скръб за смъртта на Адамович, посочва Асошиейтед прес.

 

Валенса, който е от Гданск и основа там профсъюза "Солидарност" през 80-те години на 20 век, присъства на църковна служба и обществено събиране в памет на убития кмет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4730 |13.01.2019 Посланикът на САЩ в Берлин е в изолация, заради опити да влияе на политици . 0| 4250 |05.01.2019 Пет момичета изгоряха при пожар в игрална зала в Полша . 0| 4625 |28.11.2018 200 000 български граждани ще страдат от военното положение в Украйна . 0| 4078 |14.11.2018 ЕС и Лондон запазват правата на гражданите си и след брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads