Реклама / Ads
1| 2182 |09.09.2024 НОВИНИ

Полша неутрализира диверсионна група, свързана с Русия и Беларус

.
Полските служби за сигурност са осуетили саботажна операция, организирана от Русия и Беларус, която е имала за цел да дестабилизира страната. Това обяви вицепремиерът Кшищоф Гавковски, цитиран от „Ройтерс“.
 

Според него диверсионната група е действала с подкрепата на беларуските и руските тайни служби, като проникнала в ключови полски институции и държавни компании, свързани с отбраната.

 

Варшава многократно обвинява Москва, че се стреми да дестабилизира Полша заради нейната подкрепа за Украйна, включително чрез предоставяне на военна помощ. Русия отхвърля тези обвинения.

 

Гавковски поясни, че диверсантите са целяли да изнудват полски граждани и институции, както и да водят активна кибервойна срещу страната. Той подчерта, че целта за кражба на данни с намерение за изнудване е била предотвратена.

 

„Беларуските и руските външни служби имаха конкретна задача – да събират информация и да осъществяват кибератаки срещу полските институции,“ коментира Гавковски, който е и министър по цифровите въпроси. Той също така посочи, че броят на кибератаките срещу полски организации и институции се е удвоил през последната година. Особено засегнати са компании, свързани с логистиката на военни доставки за Украйна.

 

„В киберпространството опасностите са постоянни – ежедневно се регистрират над хиляда инцидента,“ допълни Гавковски. През юни той вече беше съобщил за блокиране на няколко кибератаки, насочени срещу критична инфраструктура в страната.

 

Полша също така обвързва Русия с други саботажни действия, включително палежи на територията на страната, и твърди, че руските тайни служби се стремят да съберат информация за военните доставки за Украйна след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2166 |09.09.2024 Кулата на BULATSA на летище София се премени в цветовете на националния трибагреник . 0| 2174 |09.09.2024 За първи път от 13 години Турция участва в среща на Арабската лига . 24| 4591 |09.09.2024 Христо Анастасов за ФрогНюз: Духът на украинците не може да бъде поставен под съмнение. Низост е да ограничаваме ударите срещу Русия . 3| 18438 |09.09.2024 Христанов: За първи път българската граница не е завладяна от вражески въоръжени сили, а от шепа мафиотчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads