Реклама / Ads
5| 5675 |07.06.2014 СВЯТ

Порошенко се закле като президент на Украйна

.
Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко официално встъпи днес в длъжност на тържествено заседание в парламента и пристъпи към изпълнение на задълженията си на държавен глава. Порошенко, който става петият президент на Украйна, обеща да защитава суверенитета и независимостта на страната и да брани правата и свободите на нейните граждани, съобщиха световните агенции, предаде БТА.
 

"Заклевам се във всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам конституцията и законите на Украйна, да изпълнявам своите задължения в интерес на всички сънародници, да укрепвам авторитета на Украйна в света", заяви той, положил едната си ръка върху конституцията, а другата върху Пересопницкото евангелие.

Порошенко се закле пред председателя на Конституционния съд Юрий Баулин, който му връчи регалиите на държавен глава - жезъл, гербов печат и знак във вид на огърлица. В залата беше внесено и президентското знаме, под което застана Порошенко.

Сред чуждестранните високопоставени лица, присъстващи на полагането на клетвата, бяха американският вицепрезидент Джо Байдън, президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов, а също редица държавни глави или ръководители на правителства на страни от Източна Европа, включително президентите на Полша и Литва Бронислав Коморовски и Далия Грибаускайте.

На церемонията присъстваха също така трима бивши украински президенти - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко. Церемонията беше открита от и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов, който изреди имената на поканените гости, както и на трима от четиримата предишни украински президенти, без да спомене Виктор Янукович, който беше свален от власт след улични протести преди три месеца и избяга в Русия.

Петро Порошенко каза, че е готов веднага да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, на което гледа като на първа стъпка към пълно членство в Евросъюза

Той се обяви за предсрочни парламентарни избори и за подписване на ново международно споразумение, което да замени Будапещенския меморандум. Порошенко заяви, че Украйна ще продължи да бъде унитарна държава и че въпросът за федерализацията няма почва в страната. Новият украински президент обеща на рускоезичното население в Украйна правото на майчин език и децентрализация на властта в регионите; в словото си след клетвата той заяви, че Крим е бил, е и ще бъде украински.

Порошенко призова сепаратистите да сложат оръжие и обеща да осигури коридори за наемниците да напуснат Украйна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5550 |02.06.2014 Официално: Порошенко е новият президент на Украйна . 23| 7725 |25.05.2014 Петро Порошенко печели президентските избори в Украйна . 12| 6597 |30.04.2014 The Financial Times: Китай ще изпревари САЩ като водеща световна икономика . 59| 7952 |31.03.2014 Обама готви унищожение на Русия като на СССР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads