Реклама / Ads
0| 3511 |07.08.2021 СВЯТ

Протести в над 100 града във Франция заради ограничения срещу неваксинираните

.
Протестите във Франция Източник: БГНЕС
В над 100 града във Франция, сред които Париж, Ница и Монпелие, се провeждат митинги в знак на протест срещу влизащите в сила от понеделник нови ограничителни мерки, приети от властите заради Covid-19. Медиите съобщават за десетки хиляди протестиращи в четвъртата поредна събота на демонстрации, уточни БНР.
 

Общественото недоволство беше предизвикано от законопроект, приет от парламента миналата седмица и одобрен от Конституционния съвет с малки промени, предвиждащ задължителна ваксинация на медицинския персонал и разширяване на използването на санитарни пропуски. 

 

Новите правила предвиждат за някои рутинни дейности - влизане в кафенета и ресторанти, големи супермаркети или пътуване с междуградски влакове - задължително да се изисква завършен ваксинационен цикъл срещу Covid -19, отрицателен тест или скорошно възстановяване от вируса. Здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември.

 

Миналата седмица общо около 200 000 души протестираха в над 100 населени места в цяла Франция. 7 дни по-рано участниците, по данни на полицията, са били малко над 150 000.


За днес данните на властите все още са непълни. На около 37 000 пресмятат те протестиращите в югоизточния регион Прованс-Апли-Лазурен бряг - най-много са се събрали в Тулон, Ница и Марсилия.

В Париж недоволните скандираха "Свобода" и "Не на здравния пропуск".

 

Президентът Еманюел Макрон няма намерение да отстъпва пред недоволството, а това е игра с огъня, писа днес вестник "Монд".

Франс прес отбелязва, че откакто бяха обявени плановете за Covid-пропуски имунизационната кампания срещу коронавируса във Франция е набрала скорост. Близо 55 процента от населението вече е със завършен ваксинационен цикъл. Правителството си е поставило за цел до края на август 50 милиона французи да са получили поне по една доза от ваксините.  Президентът Еманюел Макрон се надява да предотврати четвърта вълна и да запази икономическото възстановяване, но опоненти на идеята спорят, че правилата потъпкват гражданските свободи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3162 |02.08.2021 Протести срещу машинното гласуване в Бразилия . 1| 3363 |27.07.2021 98 станаха жертвите на рухналата сграда в Маями . 0| 3200 |25.07.2021 Около 60 души са осъдените до момента заради протестите в Куба . 0| 3877 |22.07.2021 Сблъсъци в Атина: Хиляди протестираха срещу задължителните ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads