Реклама / Ads
0| 5679 |30.01.2011 СВЯТ

Протести и насилие в Египет

.
Танковете остават по улиците на Кайро след вчерашните кръвопролитни сблъсъци. Според последната информация, тълпи от хора отново за тръгнали към центъра на столицата.
 
Размириците продължават и днес в редица египетски градове, съобщават световните информационни агенции.

Хосни Мубарак, чиято оставка иска голямата част от Египет, назначи шефа на разузнаването Омар Сюлейман за свой вицепрезидент, а новото правителство ще бъде съставено от шефа на ВВС Ахмад Шафик.

Комуникациите в страната потепенно се възстановяват, но, по информация на СиЕнЕн, лицензът на арабския телевизионен канал "Ал Джазира" е бил отнет и тя вече не се излъчва на територията на Египет. Припомняме, телевизията първа съобщи са множеството жертви в Александрия.

Над 100 души са загинали от началото на сблъсъците, като най-малко 74 са жертвите, а над 2000 - ранените само за последните 3 дни, съобщи Sky News.

Щурмувана е била сградата на министерството на вътрешните работи в Кайро. При сблъсъци с полицията са загинали най-малко 10 души. 10 са жертвите при размирици в Бени Суеф.

Горяха щабът на управляващата партия, както и данъчната служба и правителствени сгради. Музеят в Кайро също пострада при нападение на мародери. Гражданите на Кайро са изградили своеобразни "контролни пунктове", които охраняват със сопи и тръби. По този начин те пазят домовете си от посегателства.

Около 700 затворници са избягали от затвор в западната част на Египет. При бягството им е убит началника на затвора, предаде ДПА. Съобщава се и за други бягства на затворници.

Припомняме, че под натиска на многохилядните протести в Египет, бяха извършени промени във властта.

Президентът Хосни Мубарак обяви оставката на правителството. За пръв път от 30 години, той назначи и свой заместник в лицето на Омар Сюлейман. Той възложи на Ахмад Шафик да състави ново правителство.

Държавният глава, обаче, не коментира въпроса за своята оставка, поискана от опозиционни лидери и протестиращите. Появиха се спекулации за възможно бягство от Египет на Мубарак и семейството му.

Започнала е евакуация на чужди граждани, съобщава се и че високопоставени египтяни напускат страната. Властите в Египет бяха критикувани заради репресиите срещу протестиращите.

В Белия дом се е провела среща, на която е било обсъдено положението в Египет, предадоха световните агенции. Присъствали са вицепрезидентът Джо Байдън, държавният секретар Хилъри Клинтън, ръководителят на ЦРУ Лион Панета и други. Президентът Барак Обама не е присъствал, но е бил информиран за срещата. Той също е провел среща със съветниците си по същата тема. Подробности засега не се съобщават. Американският президент Барак Обама призова управляващите да се въздържат от употреба на сила.

Същия призив отправиха френският президент Никола Саркози, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън.

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че насилието над недоволните ще принуди страната му да намали помощта си за Египет,предаде "Ройтерс".

Подкрепата си за Мубарак са изразили саудитският крал и палестинският лидер Махмуд Аббас.
Във Вашингтон и Париж се проведоха многохилядни протести срещу Мубарак. Участниците в тях не само издигнаха лозунги като "Без фараони", но и призоваха САЩ да не подпомагат режима на Мубарак, при който безработните в страната са милиони.

Протести, както в подкрепа на събитията в Египет, така и срещу собствените власти, се проведоха в Йемен и в Йордания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5647 |28.12.2010 Свински грип взима жертви в Египет . 0| 5388 |06.12.2010 Посрещнаха Медведев с протести в Полша . 0| 5105 |20.11.2010 Катастрофа взе живота на туристи в Египет . 1| 5652 |28.05.2010 Французи протестират срещу пенсионната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads