Реклама / Ads
1| 5148 |16.02.2011 СВЯТ

Протести обхващат и Либия

.
Мощни протести огласиха снощи втория по големина град в Либия – Бенгази. Поводът за демонстрациите е арестът на либийски адвокат, явен критик на правителството, съобщава БиБиСи.
 

Близо 2 000 демонстранти скандираха лозунги с искания за оставка на правителството. Освен това участниците в протестната акция призоваха либийския лидер полковник Муамар Кадафи да се откаже от властта и да даде път за провеждането на демократични реформи в страната.

Протестиращите продължиха своята акция, въпреки че полицейски служители заявиха, че адвокатът е освободен. Според очевидци демонстрантите замеряли с камъни органите на реда, които от своя страна отговорили на атаките, използвайки сълзотворен газ, халосни патрони и водна струя. 38 души са ранени при сблъсъците с органите на реда.

До момента няма официален коментар на събитията. Държавната телевизия в Либия е показала кадри на неколкостотин души в Бенгази, които са се събрали и крещят, заявявайки подкрепата си към властта.

В социалната мрежа Фейсбук е създадена група, която „набира“ участници за планираната утре протестна акция срещу Муамар Кадафи. В групата „Интифадата (надигането) на 17 февруари: Ден на стачките в Либия” има повече от 5 хиляди членове. Друга група с почти 8 хиляди членове приканва либийския народ да излезе на улиците за “деня на гнева срещу корупцията и непотизма”.

Формалният повод за призива към протести е да се почете паметта на 14-те жертви, загинали на 16 февруари 2006 година при акция срещу италианското консулство в Бенгази. Тогава жертва на полицейските служители станаха 10 души, а други 70 бяха ранени. Повод за вълненията станаха действията на италианския министър на реформите Роберто Калдероли, който носеше тениска, на която имаше изобразена карикатура на пророка Мохамед.

В последните седмици Близкият изток срещна вълна от недоволство на гражданите, провокирана от автоматичното преизбиране на държавните лидери, ниското заплащане и безработицата. Протестите започнаха в Тунис, където държавният лидер беше сменен през януари. Преди броени дни египетският президент Хосни Мубарак се оттегли от властта след 30 години управление. В последните дни антиправителствени демонстрации имаше и в Йемен, Бахрейн и Иран. Експерти коментират, че събитията в региона не застрашават поста на Кадафи, който е на власт повече от 40 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4787 |14.02.2011 Протести тресат Арабския свят . 1| 5166 |06.02.2011 Протести в Сърбия . 0| 5680 |30.01.2011 Протести и насилие в Египет . 0| 5388 |06.12.2010 Посрещнаха Медведев с протести в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads