Реклама / Ads
0| 5454 |24.04.2010 СВЯТ

Путин парафира последен документ по "Южен Поток"

.
Путин
Русия може да обезпечи с газ своите потребители и Европа за 100 години напред. Това съобщи във Виена руският премиер Владимир Путин.
 
Руският министър-председател Владимир Путин пристига днес на двудневно посещение в Австрия, в хода на което ще бъде подписан договор за сътрудничество между двете страни по проекта за газопровод “Южен поток“, съобщи източник от руското правителство, цитиран от БГНЕС.

Във Виена ще бъде подписан последния документ, необходим за стартирането на един от двата /заедно със “Северен поток“/ стратегически енергийни проекта за доставката в Европа на руски газ. По-рано за реализирането на сухопътната част от “Южен поток“ Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия. Очаква се преди днешното подписване на документите Путин да разговаря с федералния канцлер Вернер Файман.

По време на преговорите Путин и Файман ще обсъдят широк кръг от въпроси на двустранното икономическо сътрудничество, включително в областта на енергетиката. През втората част на деня се предвижда среща на Путин с австрийския президент Хайнц Фишер. “След приключването на междуправителствените преговори се планира подписването на договор между правителствата на двете страни за сътрудничество при построяването и експлоатацията на “Южен поток“ на територията на Австрия“, заяви източникът.

От руска страна документът ще бъде подписан от министъра на енергетиката Сергей Шматко, а от австрийска -министъра на икономиката Райнхолд Митерленер. “Газпром“ и австрийският концерн OMV, който участва непосредствено в реализацията на проекта “Южен поток“, ще подпишат базово споразумение за сътрудничество.

Газопроводът „“Южен поток“ е дълъг около 900 км и ще мине по дъното на Черно море, свързвайки Новоросийск и Варна. По тръбата, чийто капацитет ще достигне 63 милиарда куб.м. годишно, трябва да се изнася от 2015 г. около 35% от общия обем руски газ за Европа. Подписването на документите във Виена ще бъде второто голямо събитие в енергийното сътрудничество Русия-Европа през този месец. На 9 април във Виборг започна строителството на газопровода “Северен поток“, по който износът на синьо гориво трябва да започне през септември 2011 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5442 |08.04.2010 Путин предложи помощ на Киргизстан . 0| 4618 |22.03.2010 Демонстранти искат оставката на Путин . 1| 5605 |15.03.2010 Русия се отказа да обединява "Набуко" и "Южен поток" . 6| 5143 |31.01.2010 10 хиляди искат Путин да си ходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads