Реклама / Ads
0| 2863 |07.08.2022 СВЯТ

Расте броят на жертвите от израелските бомбардировки в ивицата Газа

.
Броят на жертвите на израелските бомбардировки в ивицата Газа се увеличи до 32, сред тях и шест деца, предаде Франс Прес, като се позова на здравните власти на територията, контролирана от ислямистите от Хамас. Ранени при бомбардировките са над 200 палестинци, съобщи БНР.
 

"Ислямски джихад" отвърна с ракетен обстрел срещу Израел. Изстреляни бяха над 400 ракети , повечето от тях са били прихванати. 

 

Израелската армия заяви, че през последните два дни са били неутрализирани военните ръководители на палестинската групировка "Ислямски джихад". Те са били елиминирани при ударите на армията, която бомбардира Газа, а  "Ислямски джихад" отвърна с ракетен обстрел.

 

Радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" потвърди , че неин старши командир е бил убит от израелски въздушен удар в ивицата Газа, предаде Ройтерс. От въоръженото крило на групировката заявиха, че скърбят за Халед Мансур, който е командир за  южната част Газа.

 

На фона на новата ескалация на насилието в ивицата Газа израелската армия съобщи, че  членове на палестинската групировка "Ислямски джихад"  си били арестувани през нощта от израелските сили за сигурност на Западния бряг.

 

При няколко акции общо около 20 заподозрени от групировката са били задържани на цялата територия на Западния бряг, се казва в изявление на израелската армия.

Европейският съюз изрази тревога по повод новото напрежение в региона. Говорител на върховния външнополитически представител Жозеп Борел отправи призив към всички страни в конфликта за максимална сдържаност, за да са избегне нова ескалация.Русия също заяви, че е "дълбоко разтревожена" и прикани и двете страни незабавно да установят трайно примирие.

 

Делегация на Египет се опитва да договори прекратяване на огъня.

Представител на "Ислямски джихад" заяви за "Ройтерс", че движението се е вслушало в посредниците, но споразумение все още не е постигнато.

 

Съветът за сигурност на ООН ще се събере утре във връзка с напрежението в ивицата Газа, съобщи агенция ТАСС, като се позова на свой източник в Съвета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3454 |28.07.2022 Автобус падна от скала в Никарагуа, над 15 са жертвите . 0| 3838 |30.05.2022 84 са вече жертвите на проливните дъждове в Бразилия . 0| 3591 |14.02.2022 Експлозия във Франция, бебе е сред жертвите . 2| 13888 |24.12.2021 Лодка с мигранти се обърна край Гърция, над 7 са жертвите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads