Реклама / Ads
3| 5465 |14.01.2015 СВЯТ

Разграбиха "Шарли ебдо" с Мохамед, който плаче

.
Корицата на новия брой
Сатиричното списание „Шарли ебдо” в Париж свърши по реповете за минути. Пред пунктовете за продажба от сутринта е имало опашки, но само първите 3-4 души са успели да си купят.
 
Това съобщи Атанас Чобанов от френската столица за Нова тв. Вече се продават броеве и в интернет на цени до 400 евро, коментирали хората на опашката. Според официална информация, утре ще има допълнителен тираж от броя на списанието.

Според данни от редакцията, тиражът на броя е 3 милиона броя, но очевидно ще се пуска на вълни, за да се избегне струпването на хора в Париж.

Освен на френски, печатното издание се издава и на италиански и турски, а електронната му версия е и на английски, испански и арабски. На корицата като шарж е нарисуван пророкът Мохамед, който плаче и държи табелка "И аз съм "Шарли" под надпис "Всичко е простено".

Адвокатът на "Шарли ебдо" заяви: "Няма да отстъпим, иначе нищо от това, което сме сторили, няма да има смисъл". Според него "ако държиш надпис "Аз съм "Шарли", значи имаш правото да богохулстваш, правото да критикуваш и моята религия".

"Човек никога няма право да критикува един евреин, защото е евреин, един мюсюлманин, защото е мюсюлманин, един християнин, защото е християнин. Може обаче човек да казва каквото си иска, дори най-големите гадости, и ние ги казваме, за християнството, юдаизма и исляма, защото отвъд красивите лозунги това е реалността на "Шарли Ебдо", заяви адвокатът на изданието.

В новия брой няма некролози на убитите карикатуристи и журналисти, а публикувани карикатури на убитите Шарб, Кабю, Волински, Оноре и Тиню, както и текстове на Елса Кая и Бернар Марис. В памет на убития коректор Мустаф Урад един от текстовете е пуснат некоригиран. Карикатуристите Жул и Камий Бес, които по-рано са работили в изданието, също публикуват. Дори художникът Рис, прострелян при нападението на братята Шериф и Саид Куаши, е дал своите карикатури за новия брой.

Не закъсняха обаче и осъдителните коментари по повод новия брой. Главният мюфтия на Египет критикува публикуването на нова карикатура на Мохамед, като нарече това расистки акт, който ще разпали омраза и е обида сред мюсюлманите по света.

Лидери на френските мюсюлмани призоваха общността да запази спокойствие и да уважи правото на свободно изразяване на мнение в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6386 |13.01.2015 Първо във Фрог: Вижте нов шокиращ запис на терористите Куаши . 6| 7243 |13.01.2015 Ужасяващо! Момче от „Ислямска държава” екзекутира двама „руски агенти” . 5| 7032 |13.01.2015 Чешки политик: Всеки изяден дюнер - крачка към бурката . 3| 4614 |13.01.2015 Ердоган обвини в двуличие Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads