Реклама / Ads
37| 17672 |03.10.2015 СВЯТ

Руската смърт за "Ислямска държава"- Су-30СМ, Су-34, Су-25 и 12 Су-24M2

.
Руски самолети над Сирия
В Сирия Русия е дислоцирала 34 самолета, сред които 12 Су-25, 12 Су-24M2, четири Су-30СМ и шест Су-34.Групата е съставена както от самолети от съветско време, така и нови, ултрасъвременни, многофункционални самолети, анализират американски експерти.
 
„Су-25 например се използва за непосредствена подкрепа на сухопътните войски над бойното поле, а също така за унищожаване на цели със зададени координати. Руснаците използват този самолет във всички свои войни, включително чеченската война и руско-грузинския конфликт през 2008 г. - обяснява Кофман. - Той може да оказва подкрепа от доста близко разстояние, но е уязвим – особено за преносими зенитно-ракетни комплекси, каквито в сирийския конфликт са задействани много“.

Су-25СМ, както и американският му аналог А-10, е специално конструиран за непосредствена авиационна поддръжка. Той има бронирана кабина с титанови листове, от които куршумите от огнестрелни оръжия буквално отскачат, притежава многобройни дублиращи системи.

Според автора на публикацията, руските ВВС са извършили модернизация на Су-25СМ, при която щурмовикът е снабден с бронирана „стъклена кабина”, система за спътникова навигация ГЛОНАС и съвременна авионика, която позволява използване на високоточни управляеми боеприпаси, пише експертът Маджумдар.

Единствено опасни за руските машини са полетите на малки височини (200-1000 м), тъй като могат да станат цели на малобройната зенитна артилерия на ИД. Ако обаче руската бойна авиация и сирийските правителствени войски съумеят да координират действията си, ударите на авиацията на РФ ще станат по-ефективни, отбелязва NI.

Практически на сто процента е увереността, че Су-25СМ ще стане най-силният коз в руската кампания в Сирия, като над 10 машини ще са в състояние да осигурят достатъчна честота на бойните полети, счита изданието.

„Су-24М2 са класически тактически бомбардировачи, усъвършенствани от съветско време. Могат да изпълняват редица бойни задачи, но са откровено стари, били са в експлоатация много дълго“, обяснява Кофман.

Най-голямо внимание според експерта заслужават Су-30СМ и Су-34.

"Су-30СМ е тежък многоцелеви изтребител, който може да изпълнява бойни действия, свързани с голяма далечина и продължителност на полета“.

Списъкът приключва със Су-34. „Това е също тежък многофункционален изтребител-бомбардировач, дошъл на смяна на Су-24M2. Той може да нанася многоцелеви и високо точни ракетно-бомбени удари. Тези самолети все още не са участвали в бойни действия и Русия иска не просто да ги използва, а да ги тества в бойни условия“, смята експертът.

Какво могат да правят всички тези самолети?

„На руската военна авиация днес не й достига разнообразие на свръхточно оръжие и системи за насочване, каквито имат на въоръжение западните им колеги. Проблемът не е нов, той стана очевиден по време на руско-грузинския конфликт през 2008 г.“, смята Дъглас Бари, водещ аналитик по въпросите на военното използване на въздушното пространство в лондонския Международен институт за стратегически изследвания.

„Оттогава руските ВВС и целият военно-промишлен комплекс възобновиха усилията по завършване на разработването и въвеждането в експлоатация на въоръжения и системи за насочване, подобни на тези, които са на въоръжение в САЩ и водещите европейски страни. Този проблем възникна след разпадането на Съветския съюз вследствие на недостатъчни инвестиции в развитието и усъвършенстването на отбранителната система“, казва Бари.


Руснаците имат управляеми бомби и ракети

с полуактивна лазерна и оптикоелектронна система за насочване и лазерна система за целеуказване на Су-25 „Жабешка лапа“  /Frogfoot по класификацията на НАТО/ и Су-24 „Фехтовач“ Фехтовальщик /Fencer/, но те не притежават прицелна контейнерна система, каквато има западната авиация, позволяваща да бъде определена целта и оръжието да бъде насочено към нея.

Въпреки че в Сирия има определен брой руски дронове, Бари казва, че руснаците нямат „достатъчно безпилотни системи за въздушно разузнаване, наблюдение и откриване на цели, каквито широко се използват от САЩ и техните съюзници в Афганистан. Както и опит в системата за предаване на данни въздух-земя“.

Руските военновъздушни сили може би по някои параметри и да изостават от най-напредналите си западни аналози, но те със сигурност могат да проведат ефективна авиационна кампания. Каква е тяхната мисия в Сирия?

Тук са и най-значимите разлики между руската и американската мисия.

Най-голямата слабост на САЩ и техните съюзници е липсата на убедителни сили на земята. Авиацията може да постигне много в превземането и удържането на територия в съюз с наземни войски, но при отсъствие на последните ефективността е ограничена.

За руснаците нещата стоят по различен начин. Сирийските правителсвени войски, които претърпяха сериозни поражения и изгубиха част от силите си поради дезертьорство, може би вече не са това, което бяха, но на местно ниво те все още представляват сила, която не бива да се пренебрегва.

Получавайки ново руско оборудване, а сега и с подкрепа по въздух, те могат да  устоят пред силите на опозицията.

Русия няма разгърнат арсенал за събиране на разузнавателни данни, какъвто притежават САЩ, но по-голямата част от тяхното насочване към целите ще се базира на тактически разузнавателни данни, получени от сирийските части на земята.

Това е и ключът на руската стратегия: да бъде укрепен режимът на Асад, да се намали напрежението в най-горещите точки и да получи обещание, че съюзникът ще бъде включен във всякакви бъдещи дипломатически споразумения.

За да постигне това – а това вече се вижда по първите руски въздушни удари, Москва ще удря по които и да са опоненти на сирийския режим, където и да се намират те.

Руската авиация е в Сирия, не за да разгроми опозиционните сили и да помогне на Асад да си върне контрола над значителни територии, които той изгуби.Тя е там, за да спечели време за Асад и да промени залозите в регионалната и дипломатическата игра. За постигането на тази цел присъствието на руската авиация може да се окаже решаващ фактор.

Русия е извършила 6 удара в Сирия през вчерашния ден,

съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация на руското министерство на отбраната.Ударите са били в рамките на 14 полета на самолети Су-34, Су-24М и Су-25.

Руските самолети са извършили удари в района на Хан-Шейхун в провинция Идлиб. При тях е бил разрушен щаб на въоръжени формирования на „Ислямска държава“.

Русия започна ударите в Сирия преди два дни. Руските власти съобщиха, че вече са унищожени щаб на „Ислямска държава“, склад за боеприпаси, укрепен команден пункт, както и завод, в който са поставяни експлозиви в автомобили. От руското министерство на отбраната допълниха, че са унищожени всички бази на джихадистите в планините.

Русия публикува и две видеа от ударите в Сирия - видео от ударите в сряда и видео от ударите в сряда срещу четвъртък.

САЩ обявиха, че са притеснени от ударите на Русия в Сирия, тъй като по думите им те не са по постове на "Ислямска държава", а по опозицията.

Саудитска Арабия също обяви, че районите, където се извършват ударите на руските самолет, не са контролирани от "Ислямска държава" и че има загинали цивилни.

Руският президент отрече тази информация и обяви, че тя се е появила преди първите удари на Русия в Сирия.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5714 |02.10.2015 Ислямската държава: Смърт за Путин! Скоро идваме! . 2| 6096 |30.09.2015 Руската църква подкрепи атаката срещу ИД в Сирия . 2| 4618 |27.09.2015 Франция удари "Ислямска държава" . 7| 5672 |25.09.2015 Смъртта на 717 души променя организацията на Хадж в Мека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads