Реклама / Ads
0| 3455 |30.09.2021 СВЯТ

Сърбия и Косово се разбраха за табелките на колите

.
Постигнато е споразумение между Сърбия и Косово по повод табелките на колите, съобщи говорителката на ЕК Дана Спинант. Това става по време на обиколката на председателката Урсула фон дер Лайен на Западните Балкани, като днес тя бе в Сърбия. Фон дер Лайен приветства постигането му.
 

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира преди десетина дни, след като властите в Прищина взеха решение влизащите от Сърбия автомобили да използват временни регистрационни табели, както Белград изисква от пътуващите в обратна посока коли от години.

 

Косовските сърби, населяващи основно Северно Косово, се възпротивиха, започнаха протести и издигнаха барикади на пътища към границата. Властите в Косово реагираха, като изпратиха специални полицейски части да контролират забраната за движение със сръбски номера на автомобилите. В отговор Сърбия разположи бронирани машини до границата.

 

Съгласно сделката, постигната в Брюксел с посредничеството на ЕС, в събота сутринта ще започне изтеглянето на струпаните полицейски части на граничните пунктове Ярине и Бърняк и премахване на съпътстващите ги пътни блокади, като то трябва да приключи до 16 ч. същия ден, съобщи посредникът по диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Преди началото на премахването им ще започне разполагането на сили на КФОР на същите места, които ще останат там за около две седмици, уточни БНР.

 

От понеделник ще влезе в сила договореният в рамките на диалога с посредничеството на ЕС режим на винетки до намиране на трайно решение за табелките на колите.

За целта ще бъде създадена работна група от представители на ЕС, Сърбия и Косово, която ще се оглави от Общността. Първата ѝ среща ще се проведе на 21-ви октомври в Брюксел. 

 

„Имаме сделка! След два дни на интензивни преговори бе постигнато споразумение за деескалация и за път напред“, написа в Туитър Мирослав Лайчак. И публикува точки от договореното.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3185 |30.09.2021 Високо напрежение: 11 дни продължава блокадата между Сърбия и Косово . 0| 3380 |23.09.2021 Засилва се напрежението между Сърбия и Косово . 15| 32164 |29.07.2021 Вучич с бомба: Падат границите между Сърбия, Албания и Северна Македония . 0| 2861 |15.06.2021 Жозеп Борел: Сърбия и Косово могат да станат членове на ЕС, след като нормализират отношенията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads