Реклама / Ads
3| 3346 |12.08.2024 СВЯТ

САЩ изпращат подводница и самолетоносач с F-35 и F/A-18 към Близкия изток

.
Лойд Остин
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разпореди подводница с управляеми ракети, както и ударната група на самолетоносача USS Abraham Lincoln да отплават възможно най-скоро към Близкия изток. Това предаде ABC, позовавайки се на съобщение на Министерството на отбраната.
 

Новината идва на фона на усилията на САЩ и други съюзници да убедят Израел и "Хамас" да постигнат споразумение за прекратяване на огъня, което може да помогне за успокояване на растящото напрежение в региона след убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и на висш командир на "Хизбула" в Бейрут.

 

Посредниците в преговорния процес са нащрек за ответни удари както от Иран, така и от "Хизбула", заради което и САЩ засилват присъствието си в региона. Генерал-майор Пат Райдър, прессекретар на Пентагона, уточни, че малко преди да издаде разпореждането си, Остин е разговарял с израелския министър на отбраната Йоав Галант и е потвърдил ангажимента на Щатите да предприемат всеки възможен ход за защита на Израел. По този повод Лойд Остин е уверил Йоав Галант, че САЩ ще засилят позициите и способностите си в целия Близък изток.

 

За самолетоносача USS Abraham Lincoln, който беше в Азиатско-Тихоокеанския регион, вече беше договорено да замени ударната група на самолетоносача USS Theodore Roosevelt, който трябва вече да завършва мисията си в Близкия изток.

 

Миналата седмица Остин обяви, че самолетоносачът USS Abraham Lincoln ще пристигне в района на централното командване до края на месеца август.

 

На борда на самолетоносача има изтребители F-35 и F/A-18. За подводницата с управляеми ракети USS Georgia, също както и за самолетоносача, не е ясно колко бързо се очаква да достигнат до района на Близкия изток.

 

От ABC съобщават и че в телефонния си разговор Остин и Галант са подчертали необходимостта от намаляване на загубите сред цивилното население.

 

Те правят тази констатация, ден след като при израелски въздушен удар бе ударено училище, превърнато в приют в Газа. При атаката загинаха най-малко 80 души, а близо 50 бяха ранени, съобщиха палестинските здравни власти, отбелязвайки, че това е била една от най-смъртоносните атаки от 10-месечната война на Израел срещу "Хамас".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2781 |10.08.2024 Русия въведе режим на антитерористична операция в три погранични с Украйна области . 4| 4645 |05.08.2024 ISW: Ще обърне ли F-16 хода на войната? . 11| 3376 |04.08.2024 Докато Тръмп поздравява Путин: Спор за предизборен дебат между Харис и бившия президент . 1| 3369 |03.08.2024 САЩ се отказаха от споразумение с организатора на атентатите от 11 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads