Реклама / Ads
1| 4733 |07.12.2015 СВЯТ

САЩ няма да изпраща сухопътни войски в Сирия и Ирак, съобщи Обама

.
Барак Обама
САЩ няма да изпраща сухопътни войски в Сирия и Ирак, съобщи Обама.п това каза американският президент Барак Обама.
 

 Обама нарече за първи път случилото се в Калифорния  "терористичен акт за избиването на невинни хора”.  Каза, че няма данни действията на семейството терористи да са част от по-глобален план или организирани от ислямска група. Барак Обама използва най-силните си думи за терористите от ИДИЛ досега, наричайки ги “гангстери”, „убийци” и „част от култ на смъртта”, но обеща да ги преследва и разруши.

 

"Заплахата от тероризма е реална , но ние ще я преодолеем. Ние ще унищожим „Ислямска държава“ или която и да е друга организация, която се опитва да ни навреди”, заяви Обама. Въпреки категоричните думи, той заяви, че не планира изпращането на сухопътни войски в Сирия и Ирак, защото според него окупацията създава нови привърженици на идеологията на терористите. Коалицията срещу ИДИЛ обаче ще засили въздушните удари. Президентът заяви, че стратегията на терористите е навлязла в нова фаза.

 

"Докато ние ставаме все по-добри в предотвратяването на сложни атаки като тези от 11 септември, терористите започват да извършват по-малки атаки като масовите стрелби, които са твърде чести в нашето общество. И докато интернет скъсява разстоянията между държавите , ние сме изправени пред усилията на терористите да заразяват умовете на хора като атентаторите от маратона в Бостън и убийците в Сан Бернардино”, заяви още Барак Обама.

Именно тези терористи-единаци, които са трудни за улавяне от службите, са най-голямата заплаха в момента за Запада, според него. Той поиска Конгреса  да гласува отдавна предложения законопроект за използването на сила срещу “Ислямска държава” и мерки за затягането на контрола за продажба на оръжия, с които се извършват масовите престрелки, съобщи НТВ.

 

В речта си американският президент засегна и темата за визите. От неговите думи стана ясно, че той ще поиска от Конгреса да затегне програмата за безвизово пътуване, която е между САЩ и 38 други държави. Почти целият Европейски съюз, без четири страни-членки, пътуват безвизово по нея. Отпадането на визите за наши граждани едва ли ще се случи скоро. Причината е, че след атаките в Париж темата не е на дневен ред за Вашингтон. Телевизионното обръщение беше направено четири дни, след като роденият в Съединените щати Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик откриха огън в социален център в Сан Бернардино и убиха 14 души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6792 |05.12.2015 Посланик Сюлейман Гьокче: Няма да се извиним на Русия за СУ-24 . 0| 4433 |03.12.2015 Няма да има „мини-Шенген” . 2| 4693 |02.12.2015 Москва: Ердоган няма да признае вината си, дори да намажат лицето му с краден нефт . 1| 4295 |19.10.2015 Меркел: Ограда няма да спре бежанците да идват на наша територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads