Реклама / Ads
0| 4059 |10.03.2022 СВЯТ

Си Ен Ен: САЩ предлагат на Украйна ПВО вместо полските МиГ-29

.
САЩ не подкрепят прехвърлянето на бойни самолети в Украйна. Вместо това Пентагонът е готов да предостави на страната системи за противовъздушна отбрана за защита от Русия. Това заяви в сряда говорителят на Пентагона Джон Кърби, съобщи Си Ен Ен.
 

САЩ смятат, че прехвърлянето на МиГ-29 в Украйна може да бъде сбъркано с ескалация и може да доведе до сериозна реакция от страна на Русия.


Така министърът на отбраната Лойд Остин каза на министъра на отбраната на Полша, че Съединените щати не подкрепят прехвърлянето на МиГ-29 на украинските военновъздушни сили "в момента", като ги прехвърлят в Украйна от Полша с последващо попълване на полската бойна авиация от Съединените щати.


"Той подчерта, че ние не подкрепяме прехвърлянето на допълнителни бойни самолети към украинските военновъздушни сили в момента и следователно не искаме да ги виждаме в наше разпореждане", каза Кърби.


Остин и министърът на отбраната на Полша разговаряха по телефона, след като Пентагонът публикува публично изявление снощи, в което заяви, че не приема полското предложение за прехвърляне на МиГ-29 в американска военна база в Германия.


Идеята, изложена от Полша, е твърде рискована, каза Кърби в изявление в четвъртък, тъй като САЩ и НАТО се стремят да избегнат пряк конфликт между Алианса и Русия.

"Разузнавателната общност оцени, че прехвърлянето на МиГ-29 в Украйна може да бъде сбъркано с ескалация и може да доведе до голям руски отговор, който може да увеличи вероятността от военна ескалация с НАТО", каза Кърби.

САЩ също така вярват, че "най-добрият начин" за подкрепа на Украйна е "да предоставят оръжията и системите, от които се нуждаят най-много за отблъскване на руската агресия", по-специално "противотанкова и противовъздушна отбрана", каза Кърби.

 

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5884 |08.03.2022 Бившият проруски президент Янукович призова Зеленски да спре кръвопролитията в Украйна . 0| 4510 |07.03.2022 Китай е готов да помирява Русия и Украйна . 0| 4437 |07.03.2022 Протест срещу войната и в Казахстан: ”Спрете Путлер”, ”Долу ръцете от Украйна” . 0| 3522 |05.03.2022 Украйна ще внася газ от Полша от утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads