Реклама / Ads
4| 8008 |25.08.2013 СВЯТ

САЩ и Великобритания обмислят ракетни удари по Сирия

.
Жертви в Сирия в следствие на атаките с химическо оръжие
Британски и американски военни определят потенциалните цели за ракетни удари в Сирия, сред растящата увереност, че режимът на Башар Асад стои зад атаките с химически оръжия.
 

Дейвид Камерън и Барак Обама обсъдиха „сериозен отговор”, включващ военни действия, в 40-минутен телефонен разговор снощи, според „Даунинг стрийт”, съобщава в. “Сънди Таймс”. Докато все още няма решение дали да се нанесе удар, служители в Лондон и Вашингтон съставят списък на целите, имайки набор от опции.

Химическата атака миналата седмица на президента Башар Асад и провалът му да разреши оръжейни инспектори на ООН да вземат проби от жертвите на ударите, принудиха Обама и Камерън да разгледат „всички възможности”, посочват от „Даунинг стрийт”.

„Те повториха, че значимото използване на химическо оръжие ще е основание за сериозен отговор от международната общност и двамата натовариха служители да проверят всички възможности”, се казва в съобщението.

Разузнаването на САЩ засега не може да направи еднозначен извод за това, използвано ли е било химическо оръжие в Сирия в сряда. Това се казва в писмено изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом след заседанието на Съвета за национална сигурност на САЩ, посветено на ситуацията в Сирия в светлината на данните за предполагаемото използване на 21 август в източно предградие на Дамаск на бойни отровни вещества, предаде ИТАР-ТАСС.

„Разузнавателната общност на САЩ, координирайки действията си с международните партньори и взимайки под внимание десетките едновременни свидетелства и данни на очевидци за симптомите у убитите, американското разузнаване продължава да събира данни за установяване на случилото се”, се казва в документа.

Въпреки това, от него следва, че отговорността за случилото се властите в САЩ са склонни да възлагат на правителството на Сирия. Както се отбелязва в съобщението, президентът на САЩ Барак Обама е свикал съвещанието, „за да се обсъди предполагаемото използване на химическо оръжие от сирийското правителство край Дамаск в сряда”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5154 |20.08.2013 Великобритания отказа преговори с Испания за Гибралтар . 0| 5644 |24.06.2013 Валутен обмен между Китай и Великобритания . 0| 4982 |21.01.2013 Великобритания в челното по безработни домакинства . 0| 5471 |14.01.2013 Скандал във Великобритания заради наплива на българи и румънци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads