Реклама / Ads
0| 3520 |31.05.2021 СВЯТ

Седем партии влизат в парламента на Кипър

.
Седем партии си поделят 56-те места в парламента на Кипър за следващите 5 години. Трите големи традиционни партии в дясното и лявото пространство губят електорална подкрепа, възход бележат крайнодесните националисти. Това показват обявените късно вечерта в неделя официални резултати при преброени 100% от бюлетините на парламентарните избори.
 

Победител в изборите с почти 28% от гласовете е управляващата дясноцентристка партия Демократически сбор (ДИСИ). Тя печели първото място въпреки силната критика на кипърското общество към правителството заради поредицата корупционни скандали в последните месеци и при загуба на близо 3% от вота си от 2016 г.

На второ място е лявата АКЕЛ, която са предпочели малко над 22% от избирателите. Партията не само не можа да се възползва от антиправителствените настроения, но и регистрира най-голям спад в гласовете с повече от 3% от исторически най-ниското си ниво преди 5 години.

 

И двете партии ще имат в новия парламент по 1 депутат по-малко в сравнение с досегашния мандат. За разлика от тях крайнодясната националистическа партия ЕЛАМ, свързана със забранената в Гърция "Златна зора", прави голям политически пробив. Тя почти удвоява привържениците си и вече е четвърта сила в парламента с близо 7% от гласовете и 4 депутати.

 

Правото си на вот в неделя упражниха почти 66% от кипърските избиратели, малко под активността на изборите преди 5 години. Делът на въздържалите се – над 34% -  е вторият най-голям на параламентарни избори от основаването на републиката насам.

След свикването на новия парламент и избора на негов председател президентът Никос Анастасиадис ще призове лидерите на парламентарно представените партии "да търсят заедно, в климат на консенсус и помирение, пътната карта за бъдещето на Кипър", заяви той след обявяването на резултатите от вота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3383 |11.05.2021 Нов пик на седемдневната заболеваемост от COVID-19 в Индия . 0| 3184 |17.04.2021 Гърция премахва седемдневната карантина за пътниците от Европа . 0| 3212 |16.04.2021 Седем са убити при масова стрелба в Индианополис. Стрелецът също се е застрелял . 2| 5381 |23.10.2020 Естония забрани на членове на Хизбула да влизат в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads