Реклама / Ads
3| 7469 |08.05.2012 СВЯТ

Шансовете за кабинет минимални, Гърция на прага на нови избори

.
Нова демокрация не успя да сформира коалиционно правителство. Лидерът на спечелилата парламентарните избори в неделя партия Андонис Самарас държа в ръцете си мандата, даден му от президента Каролос Папуляс, само за шест часа, пише на първа страница в. "Та неа".
 

 

Вчера той се срещна и разговаря по телефона с лидерите на другите политически сили, които влизат в парламента, но не успя да договори участието им в коалиционен кабинет. Днес мандатът преминава в ръцете на Алексис Ципрас, чиято коалиция на радикалната левица СИРИЗА стана втора на изборите.

 

Неуспехът на Самарас засилва чувството за безвластие, появило се след резултатите от изборите в неделя и прави по-голяма вероятността от нови избори след около месец, коментира в. "Катимерини". Ако има решение, което да предотврати нов вот, най-вероятно то ще бъде взето на среща на политическите лидери под председателството на държавния глава, отбелязва изданието като допълва, че такава среща ще има след като и третата партия - социалистическата ПАСОК, получи мандат за правителство.

 

ПАСОК приема идеята за сформиране на правителство, начело с премиер от лявото политическо пространство, пише в. "Етнос". Лидерът на социалистите намекна за това на среща с Андонис Самарас и се очаква да го направи и днес при разговора си с Алексис Ципрас. 

Според в. "Адезмефтос типос"  надеждите за сформиране на правителство са минимални, тъй като всички поставят условия. Затова повторни избори на 10 юни изглеждат много възможни, пише изданието. 

 

За нови избори, но на 17 юни, пише и в. "Авриани", а заглавието на "Врадини" по темата е "Трескави преговори с поглед към избори".

 

Европа очаква решение и настоява Гърция да изпълнява условията по кредитното споразумение, коментира от първата си страница в. "Нафтемборики".

 

Според изданието Брюксел дава време на политическите лидери в Гърция да търсят решение за излизане от създалата се безизходица. Берлин предпочете да изпрати по-остро послание до Атина като остави ясно да се разбере, че няма да се дава възможност за предоговаряне на условията на новото кредитно споразумение, посочва вестникът като допълва, че Международният валутен фонд не е направил конкретен коментар.

 

Пазарите в Гърция и чужбина са изправени пред кошмар, след като повече от всеки път в последните две години страната е застрашена фалит и пълна катастрофа, пише в. "Кердос".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6586 |27.04.2012 Кабинетът на Унгуряну падна след вот на недоверие . 0| 4783 |16.11.2011 Монти представя новия италиански кабинет . 4| 36831 |11.11.2011 Пападимос се закле; новият кабинет е силно променен . 10| 5424 |09.11.2011 Новият коалиционен кабинет на Гърция - готов всеки момент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads