Реклама / Ads
0| 4944 |18.05.2017 СВЯТ

Скалъпиха обвинителния акт на Абдулах Бююк

.
Екстрадираният от България турски бизнесмен Абдулах Бююк ще бъде осъден за връзки с проповедника Гюлен и за това, че е използвал лични данни на свои клиенти за шантаж. В рамките на разследването по финансовото структуриране на организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен /обвинена за извършител на опита за преврат от 15 юли м.г./ прокуратурата в Истанбул изготви обвинителен акт срещу Бююк и компанията му за интернет-технологии и системи, която е част от голям холдинг.
 

В акта са посочени 32 имена на замесени в престъпната дейност, а Бююк е под №1 в списъка, съобщава БГНЕС. Той бе предаден от българските власти на 10 август м.г. през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле по искане на Турция. Според събраните данни компанията му в периода 2006-2007 г. е имала скромни мащаби на дейност, но след 2010 г. се е развила мълниеносно и е стигнала до водещата позиция в бизнеса с регистрирани 600 000 уеб-страници. Информацията за личните данни, в това число и банковите сметки на тези клиенти са използвани в съответствие с инструкциите и интересите на организацията ФЕТО, всички данни са постъпили в архивите й в Пенсилвания, САЩ /където дълги години живее Фетхуллах Гюлен/ и Северно-кипърската турска република през фиктивни фирми, се посочва в обвинителния акт. Компанията на Бююк е изградила стройна схема за пране на пари, набирала е дарения на редовни срещи на съвета на попечителите всеки вторник и сряда, и така е осигурявала финансови източници за организацията ФЕТО. Събраните средства са превеждани по сметките на фиктивните фирми в Северен Кипър и САЩ. Подобна благотворителна сбирка в офисите на Бююк бе разбита на 1 септември 2015 г., тогава започна и разследването на холдинга, част от който е компанията на Бююк и в нея бе въведен синдик. Разследването се позовава и на таен свидетел, който твърди, че годишният оборот на компанията на Бююк е достигнал размер от 15-20 млн. турски лири, а само кипърският й клон е нанасял щети на Турция от около 4 млн. лири всяка година. Според него парите са постъпвали директно при лидера на организацията Гюлен или при хората, контролиращи финансирането му. От септември 2015 г. Абдуллах Бююк се укриваше в България, а искането му за политическо убежище у нас бе отхвърлено от властите и бе договорено екстрадирането му. Последното стана ясно в деня на предаването му на границата при Капитан Андреево, но от изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

Бизнесменът Бююк бе заподозрян в Турция във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат от 15 юли т.г. Българската прокуратура и правосъдният министър Екатерина Захариева дни преди прехвърлянето му обратно в Турция на 10 август м.г. твърдяха, че след 28 юни м.г. не е имало отправено искане от Анкара за екстрадиция на нейни граждани. Чавушоглу обаче в края на юли бе заявил, че у нас ще бъде изпратена делегация , която да изиска въпросната процедура. Бююк бе пристигнал у нас през септември 2015 г., а през февруари поиска политическо убежище. В публикация от 27 март м.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Бююк заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне. През август 2015 г. заподозреният във връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен е бил задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул.

 

„След бързо съдопроизводство той е пуснат на свобода и малко по-късно успява да влезе в България. За съжаление, турските съдилища дават възможност на много от членовете на организацията FETO на Гюлен да напуснат страната. През февруари 2015 г. адвокатът Димитър Марковски се ангажира с процедурата по искане на политическо убежище за Абдуллах Буюк. Тогава той бе задържан и случаят му бе разгледан в Софийския градски съд, съдията Величка Цанова отхвърли искането за екстрадирането му. Сега Турция има правото да обжалва това решение. Но е ясно, че българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Буюк“, се посочва в публикацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4098 |17.06.2016 Прокуратурата внася обвинителния акт за Сарафово през юли . 1| 4087 |19.12.2014 Прокуратурата готова с обвинителния акт срещу стрелеца от Лясковец . 5| 4832 |07.08.2014 Внесоха в съда обвинителния акт срещу зам.-кмета на Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads