Реклама / Ads
1| 6650 |24.01.2011 СВЯТ

Скандал в Близкия изток след публикации на „Ал Джазира“

.
Арабската телевизия „Ал Джазира“ провокира в Близкия изток скандал, подобен на неотдавнашните разобличения на сайта WikiLeaks. Телевизията публикува на сайта си документи, които свидетелстват, че палестинското ръководство е готово да остави на Израел значителна част от Източен Ерусалим, който международната общност смята за окупирана територия, предаде ВВС.
 

Базираната в Катар панарабска спътникова телевизия съобщи, че има достъп до над 1 600 конфиденциални файла, засягащи палестинско-израелските преговори в периода 2000-2010 г.

Става дума за стенограми от срещи, електронна кореспонденция и други методи за комуникация между палестински, израелски и американски дипломати.

Предполага се, че документите са изтекли от палестинската страна.

ВВС засега не е установил достоверността на документите от независими източници.

Източен Ерусалим, както и останалите територии от Западния бряг на река Йордан, са окупирани от Израел през лятото на 1967 г. след края на Шестдневната война.

Това беше конфликт между израелската държава и Египет, Сирия, Йордания, подкрепяни от сили на Ирак, Саудитска Арабия, Либия, Тунис, Алжир и други арабски страни.

След края на войната проблемът с Източен Ерусалим стана един от препъни-камъните на близкоизточното урегулиране – и палестинците, и израелците смятат този град за своя столица.

Ако се вярва на публикуваните от „Ал Джазира“ документи, през май 2008 г. Ахмед Корай, който тогава беше начело на палестинската делегация на преговорите с Израел, е предложил израелците да си запазят всички еврейски селища на територията на Източен Ерусалим с изключение на едно – Хар Хома.

„За първи път в историята правим такова предложение“, бил казал Корай.

Освен това на преговорите ставало дума и за населения с араби район в Източен Ерусалим Шейх Джарах, смятан за един от центровете на напрежение. Лидерите на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/ предлагали този район да бъде заменен за други земи.

Освен това се твърди, че палестинците били предложили да бъде създадена съвместна комисия, която да отговаря за Храмовия хълм, който се намира в центъра на Ерусалим и където има както мюсюлмански, така и юдейски светини.
Всички тези въпроси са изключително важни за близкоизточните мирни преговори.

Досега се смяташе, че палестинската страна не е готова дори да обсъжда възможността за каквито и да са отстъпки по тях.
ВВС припомня, че същите тези палестински лидери от години провеждат консултации с израелците и американците, но засега тези консултации не са довели до нищо.

И в момента преговорите са в задънена улица. Този път, ако се съди отвън, заради нежеланието на Израел да спре строителството на еврейски селища на окупираните палестински територии.

В същото време мнозина обикновени палестинци са разочаровани и недоволни не само от това, което смятат за експанзия на Израел, но и от слабостта на собствените си ръководители. И публикуваните от “Ал Джазира“ документи вероятно ще засилят тези настроения.

Саеб Еракат, който дълги години е начело на палестинската делегация на мирните преговори и чието име фигурира в много от публикуваните документи, в неделя по „Ал Джазира“ отрече да е правил на израелците подобни предложения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5107 |20.01.2011 Путин замесен в скандала с Берлускони . 0| 5459 |12.01.2011 Иран брани Близкия изток с ракети по Залива . 4| 4618 |08.01.2011 Публикациите на Уикилийкс застрашават хората . 12| 9019 |29.11.2010 Световен скандал: дипломатическо торнадо произведе WikiLeaks

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads