Реклама / Ads
0| 7189 |27.02.2010 СВЯТ

Стихийно бедствие в Чили, разрушения от трус и цунами

.
Карта на силно земетресение, което предизвиква цунами
Броят на жертвите на земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер, разтърсило по-рано днес Чили, достигна 70 души предаде и не спира да нараства, предват световните агенции.
 

Днес, по-рано бе съобщено за 47 загинали. Чилийският президент Мишел Бачелет обяви Чили за зона на стихийно бедствие. Съобщава се за разрушения, в редица райони на страната са прекъснати телефонните линии и електроснабдяването, прекъснат е и достъпа до Интернет.

Земетресението разтърси в 6.53 ч по Гринуич чилийския град Консепсион, в централната част на страната. Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че земетресението е предизвикало цунами, което е възможно да удари Цяла централна Америка и Френска Полинезия, по-късно днес.

Епицентърът на земетресението в Чили е на 90 км североизточно от Консепсион на дълбочина 34 километра. Прекъснатите телефонни връзки затрудняват получаването на актуална информация за положението в района на втория по големина град в Чили, посочва АФП.

Трусът, продължил според очевидци между 10 и 30 секунди, е бил усетен и на север от епицентъра в столицата Сантяго, където са били регистрирани и прекъсвания в електрозахранването. В рамките на два часа след силното земетресение последваха няколко вторични труса, най-силният от които 6,9 по Рихтер, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Това земетресение е десетки пъти по-силно от земетресението, разрушило столицата на Хаити и предизвикало смъртта на над 200 хиляди души.

В този район на Чили и в миналото са ставали катастрофални земетресения. Според информация на "Уикипедия" най-силното земетресение, измерено откакто се пряват сеизмични наблюдения, също е регистрирано край брега на Чили през 1960 година. То е наричано Голямото чилийско земетресение и е с най-голям магнитуд - 9,5 по Рихтер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5609 |27.02.2010 Италианските магистрати са банда талибани . 6| 7806 |27.02.2010 Лейди Гага: Предпочитам славата, плюя на любовта . 2| 5487 |26.02.2010 Кадафи призовава за джихад срещу Швейцария . 0| 5024 |26.02.2010 Италиански бизнесмен се предаде сам на полицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads