Реклама / Ads
0| 3576 |17.05.2022 СВЯТ

Стотици задържани при протестни акции в Ереван

.
Източник: БГНЕС
От сутринта в Ереван се провеждат акции на неподчинение, които се извършват от опозицията, настоявайки за оставката на премиера Никол Пашинян и неговото правителство. По последни данни на полицията броят на задържаните надхвърля 400 души, предава Радио Азатутюн.
 

Според Интерфакс митингът е започнал в четири квартала на града, колоните е трябвало да отидат до центъра на града, движейки се възможно „най-бавно“ и създавайки многокилометрови задръствания. Полицията обаче блокира всички маршрути за кортежа и задържа участниците.

 

Полицията, цитирана от арменската служба на Радио Свобода заяви, че „такива групови движения с участието на водачи не само нарушават правилата за движение, пречат на движението, но и представляват заплаха за безопасността“. Те отбелязват, че тези действия са правонарушения и носят административна отговорност.

 

Опозицията провежда улични протести в арменската столица от края на миналия месец, настоявайки за оставката на премиера Никол Пашинян, когото обвинява, че възнамерява да направи едностранни отстъпки на Азербайджан относно статута на Нагорни Карабах.

 

Арменските власти отричат ​​тези обвинения, заявявайки, че възнамеряват да защитят правата на арменците от Нагорни Карабах в мирните преговори с Азербайджан, включително по въпроса за окончателния статут. Представители на властите твърдят, че протестните действия на опозицията и нейните искания не се радват на подкрепата на населението на Армения.

 


 

Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах продължава от края на 80-те години. Автономният район Нагорни Карабах, населен предимно с етнически арменци, с подкрепата на Армения, обяви излизането си от Азербайджанската ССР, а през септември 1991 г. обяви създаването на „Република Нагорни Карабах“.

 

По време на въоръжения конфликт от 1988-1994 г. в сепаратисткия регион бяха убити 30 000 души. Нагорни Карабах и няколко съседни региона на Азербайджан попаднаха под действителния контрол на въоръжените сили на Армения. В резултат на това стотици хиляди хора, предимно етнически азербайджанци, се превърнаха в бежанци и принудителни мигранти.

 

„Република Нагорни Карабах“ не е официално призната от нито една страна на ООН, включително Армения. През 1993 г. ООН прие четири резолюции с искане за изтегляне на арменските войски от района на Карабах и признаване на територията за част от Азербайджан.

 

След поредната ескалация на ситуацията в края на септември 2020 г. Азербайджан върна под свой контрол районите около Нагорни Карабах и превзе древния и символично значим град Шуша (на арменски Шуши). Ден след залавянето на Шуша арменският премиер Никол Пашинян, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и руският президент Владимир Путин подписаха декларация за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

 

Съгласно условията на споразумението териториите, на които са били разположени войските към момента на подписване на документа, са предоставени на Армения и Азербайджан. По линията на съприкосновение е разположена „мироопазваща“ мисия на Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3071 |03.01.2022 Десетки задържани на протест в Амстердам . 2| 3732 |09.11.2021 Бодлива тел: Полша спря стотици имигранти на границата с Беларус . 0| 3281 |28.09.2021 Стотици прекараха нощта в палатки на остров Крит заради земетресение . 1| 3374 |18.09.2021 Стотици се стекоха да видят опакованата Триумфална арка в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads