Реклама / Ads
0| 4717 |11.12.2009 СВЯТ

Страните от ЕС се скараха за глобалното затопляне

.
Кратко описание Източник: източник
През изминалата нощ представители на ЕС дебатираха размера на финансирането, което ще се предостави на развиващите се страни в борба с глобалното затопляне, предаде Би Би Си.
 
На първия ден от двудневната Среща на върха в Брюксел представителите възнамеряваха да се споразумеят за 6 млрд. евро за срок от три години. Според източници по-богатите страни очакват техните бедни побратими от Източна Европа да допринесат към каузата. Не е ясен размерът на финансиране, което Германия и Франция евентуално ще дадат. Кореспондентът на Би Би Си Джони Димонд съобщава, че резултатите от манипулациите през дългата нощ ще се ясни когато срещата продължи в петък. “Утре бъдещето ще е по-добро от днес,” увери премиерът на Швеция Фредрик Райнфелд късно в четвъртък. “Повече от половината страни-членки на ЕС са уточнили размера на финансирането, което ще предоставят.”
“Своевременни решения”
Спешно се търсят ресурси в ЕС за подкрепа на най-бедните страни по отношение на покачващото се морско равнище, обезлесяване, недостиг на вода и други последствия от климатичните промени през 2010-2012 г. Не е ясно дали Германия, Франция и източноевропейските страни ще дадат пари изобщо. “Първенците” са Великобритания, чието правителство ще даде 883 млн. евро, Швеция със 765 млн., Холандия с 300 млн. и Дания със 160 млн.
Председателят на ЕП Йеже Бузек настоя на “бързи, сериозни, глобални решения” за борба с глобалното затопляне. Настъпи известен хаос при пристигането на лидерите на ЕС на срещата, когато активисти от Greenpeace пробиха полицейския кордон, дегизирани като официални делегати. Те държаха табели с надписи, «ЕС: Спаси Копенхаген». Скоро след това охраната ги избута встрани.
Друг проблем е свързан с огромния външен дълг на Гърция. Той възлиза на 300 млрд. евро – най-високата стойност в съвременната история на страната.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ще даде средства само при условие, че бъдат размразени еврофондовете за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6199 |11.12.2009 Анджелина Джоли атакува Обама за кризата в Судан . 0| 5395 |11.12.2009 Взрив на мина в Турция; жертви . 2| 5636 |10.12.2009 Барак Обама - носител на Нобеловата награда за мир . 6| 5323 |10.12.2009 Мендух Тачи: Груевски да си ходи, вече няма лeгитимност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads