Реклама / Ads
0| 3902 |10.10.2019 СВЯТ

Турция отхвърля световните критики за атаката в Сирия

.
Мевлют Чавушоглу
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вчера решително отхвърли критиките на някои страни от Персийския залив за операцията в Сирия, като ги обвини, че самите те ”са убили толкова много цивилни в Йемен”, предаде Франс прес.
 

"Вие убихте и принудихте да гладуват толкова много цивилни в Йемен. С какво право сега се обявявате против тази операция?", заяви Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция, в отговор на критиките на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Турският външен министър каза това за конфликта, раздиращ Йемен от четири години, с десетки хиляди убити, сред които много цивилни. ООН редовно бие тревога за най-тежката хуманитарна криза в света, отбелязва БТА.

 

Саудитска Арабия и ОАЕ снощи остро осъдиха започналата вчера турска офанзива срещу кюрдските Сили за защита на народа в североизточна Сирия. Саудитското министерство на външните работи заяви, че тази "агресия може да има негативни последици за сигурността и стабилността на региона и да подкопае борбата" срещу групировката "Ислямска държава". ОАЕ и Бахрейн, близки съюзници на Рияд, също осъдиха турската офанзива.

 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара има право да провежда трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумението, подписано между двете страни в турски град Адана през 1998 година, съобщи ТАСС.

"Що се отнася до използването на въздушното пространство над Сирия, то не принадлежи на САЩ. Това е международно пространство, това е сирийско въздушно пространство и след като не принадлежи на САЩ, въпросът за използването му се решава от режима /на президента на Сирия Башар Асад/", казва Ердоган в интервю за в. "Ени шафак".

 

Той отбелязва, че САЩ се намират в Сирия не по покана на режима, а Турция се намира там в рамките на споразумението, подписано между Анкара и Дамаск в Адана. "Съгласно този договор, ако режимът не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите /на територията на Сирия/", добавя Ердоган.

 

Отношенията между Турция и Сирия през 80-те и 90-те години бяха крайно напрегнати, тъй като Анкара обвиняваше Дамаск в подкрепа на Кюрдската работническа партия /ПКК/, припомня агенцията. През октомври 1998 г. избухна криза между двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен срок напълно да се откаже от подкрепата сиза ПКК. Същата година сирийските власти изгониха от страната лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което настъпи пробив в отношенията между двете страни.

 

На 20 октомври преговорите между представители на министерствата на вътрешните и на външните работи приключиха с подписването в Адана на съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4636 |07.10.2019 Турция продава онлайн два острова . 0| 4007 |03.10.2019 Анкара: ЕС води корупционна политика спрямо Турция за мигрантите . 0| 3950 |03.10.2019 Земетресение разтърси Турция . 0| 4205 |01.10.2019 Турция въвежда самолетна полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads