Реклама / Ads
1| 5789 |09.06.2012 СВЯТ

Учени прогнозират нови трусове в Италия

.
Двама експерти предупреждават за рискове от силни трусове в Мантуа и Верона. Техните предупреждения отпреди пет години са били публикувани в научно издание, но са били подценени.
 

Земетресение с магнитуд 4,5 е разтърсило тази нощ отново Североизточна Италия, като епицентърът му е бил в района на град Барчис, в провинция Порденоне, в областта Фриули-Венеция-Джулия, съобщиха италиански електронни медии.

По повод серията от трусове в тази част на Италия вчера в италианския министерски съвет беше представен доклада на Комисията за сериозните рискове, посветен на опасностите от сеизмична активност в Северна Италия. В документа се посочва, че има опасност от нови силни трусове в областта между градовете Финале Емилия, в провинция Модена във вече засегната област Емилия-Романя, и Ферара, провинциален център в Емилия-Романя. В доклада се посочват и рискове за трусове по периферията на засегната област и се предупреждава, че още, че епицентровете на земетресенията „се изнасят” и на изток. В документа обаче се подчертава, че няма все още научни методи за прогнозиране на непосредствени земетресения, съобщи Дарик.

Изводите в документа разгневиха кметовете на градовете и населените места в зоната между Финале Емилия и Ферара, които недоумяват как членовете на комисията са дефинирали точно този конкретен участък като рисков. Същевременно се оказва, че трусът в Емилия-Романя не е бил чак толкова неочакван, защото още през 2007 г. двама италиански учени са предупредили за подобна опасност, пише в. „Кориере дела сера”.

Тогава Дарио Камуфо, климатолог от Института за атмосферни и климатични изследвания в Падуа, и Еудженио Карминати, сеизмолог към научния факултет на университета Сапиенца в Рим, са предупредили за силно земетресение в град Мирандола, в провинция Модена, в областта Емилия-Романя. Те са посочили, че там може да има трус с магнитуд 6,2. На 29 май там трусът беше с магнитуд от 6-а степен, т.е. близка до прогнозираната, съобщава БТА.

Сега двамата експерти предупреждават за рискове от силни трусове в Мантуа и Верона. Техните предупреждения отпреди пет години са били публикувани в научно издание, но са били подценени. В това издание е имало и съставена от учените карта на рисковете. Анализите на експертите са се основавали на статистиките за земетресения в тази част на Италия и на данните за разломите в тази зона, сред които разлома при Ферара и разлома при Мирандола. В статията учените са припомняли, че последното голямо земетресение в зоната е датирало от далечната 1570 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6714 |06.06.2012 Башар Асад посочи новия премиер на Сирия . 1| 7028 |30.05.2012 Паника в Италия, прогнози за нови трусове . 0| 7649 |21.05.2012 Нови трусове люляха Северна Италия . 5| 5371 |17.05.2012 ЕС поднови диалога с Турция за членство в съюза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads