Реклама / Ads
10| 5448 |29.12.2022 СВЯТ

Украинският Генерален щаб: Сраженията на фронт от 1000 км са в задънена улица

.
”Сраженията в Украйна в момента са в задънена улица: нито Украйна, нито Русия успява да направи значителен пробив”, казва ръководителят на разузнаването към украинския Генерален щаб Кирил Буданов в интервю за БиБиСи. ”Няма никакво развитие”, допълва Буданов.
 

След като украинските въоръжени сили освободиха Херсон през ноември, основните бойни действия се водят в района на Бахмут в Донецка област. На останалите места на фронта руската войска е основно в отбранителна позиция, а настъпването на зимата и недостигът на атакуващо въоръжение принуди украинските сили да намалят интензивността на нападателните действия по фронтовата линия, която е около 1000 км.


Според Буданов, Русия в момента е в задънена улица, понасяйки извънредно високи загуби. Очаква се Кремъл да обяви нова мобилизация. "Но, казва Буданов - на украинската армия не й достигат ресурси, за да продължи напред".


"Не можем да ги победим по всички направления. Но и те не могат - казва Буданов. - Чакаме с нетърпение новите оръжейни доставки, най-вече нови нападателни оръжия".

 

По рано този месец главнокомандващият украинските въоръжени сили Валери Залужни заяви, че за да се стигне до успех във войната, е нужно много повече оръжие от това, което дават в момента партньорите на Украйна.


"Знам, че можем да победим този враг, но са ни нужни ресурси. Трябват ми 300 танка, 600-700 БМП, 500 гаубици. Тогава ще сме на границата на 23 февруари. Но това не може да стане само с две бригади. Получавам това, което получавам, но е по-малко от необходимото", каза Залужни пред Economist.

 

В Киев не крият, че обемите и вида на оръжието, което поучава Украйна от западните си партньори и на първо място от САЩ, е недостатъчно, за да се постигне прелом в бойните действия. В момента Вашингтон предоставя месечно помощ за 1.2 млрд. долара, докато Русия според изчисленията на експертите използва 7-8 пъти по-големи ресурси.

 

До момента САЩ отказват да предоставят на Украйна танкове, БМП, бойни самолети или ракети с далечен обсег, а законът за лендлийза, подписан от Байдън на 9 май, който би намалил бюрократичните пречки пред доставките, все още не е влязъл в сила.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7282 |23.12.2022 Украинският Генерален щаб: Русия отново атакува Сумска област, битка за Бахмут . 0| 3873 |18.06.2021 Преизбраха Антониу Гутериш за генерален секретар на ООН . 0| 4155 |05.03.2020 Почина бившият генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр . 1| 4796 |04.03.2020 Украинският премиер Олексий Хончарук хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads