Реклама / Ads
11| 6340 |24.04.2014 СВЯТ

Украинските сили настъпват в Славянск, има убити и ранени

.
В района на Славянск се разгръща активната част от антитерористичната операция, обявена от властите в Киев.
 

„В хода на антитерористичната операция, провеждана от подразделения на МВР и Министерството на отбраната са деблокирани и унищожени три поста на незаконните въоръжени формирования в североизточната част на град Славянск. При сражението са унищожени до 5 терористи. От страна на участниците в антитерористичната операция един боец е бил ранен“, съобщи МВР на Украйна. Украински бронирани машини преминаха преградите, издигнати от бунтовниците в северната част на град Славянск - крепост на проруските сепаратисти, предаде кореспондент на Франс прес, който е видял поне пет машини.

"Цивилните служителите на кметството получиха нареждане да напуснат сградата", заяви за Франс прес говорителка на местния сепаратистки водач Вячеслав Пономарьов. "Въоръжените мъже, които отбраняват кметството, остават на място", допълни тя.

Край град Славянск в Донецка област са били подложени на обстрел бойци от местните сили за самоотбрана. Двама души са загинали, за живота на още един се борят лекарите в местната болница, съобщи по-рано телевизия „Россия 24“.

Към Славянск се движи бронетехника, край барикадите снайперисти заемат позиции. Границите на града вече са пресекли бойци от спецчастите, които са на подчинение на украинските силови структури.

От една страна настъплението на силовиците към града се прикрива от пет бронетранспортьора. Те са на първата линия на барикадите. До центъра остават около 6 км. От другата страна, шест бронирани машини са се приближили на разстояние от 3 км от центъра на града в района Комбикормовая.

Шест БТР-а са щурмували пост на пътя Харков – Ростов на Дон. Те имат подкрепление от два хеликоптера, които кръжат в небето. Настъплението срещу града се осъществява и по други направления. Там също са се завързали престрелки.

Щабът на народната самоотбрана предупреди, че в случай на щурм на града протестиращите са готови да открият огън на месо. Народният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов призова жителите на града да не излизат на улицата и да не се приближават до прозорците.

Междувременно кореспондент на Ройтерс съобщи, че украински войници са изграждали тази сутрин позиция на няколко километра от контролирания от сепаратисти град Славянск.

Десетки войници в камуфлажни униформи, някои с опознавателни знаци на десантни части, са изграждали защитни прегради от торби с пясък около най-малко шест леки бронирани машини БМД-3 и разпъвали палатка близо до селището Малиновка, на около 12 км южно от Славянск, на главния път за областния център Донецк.

Войници и полицаи са стояли на пост на пътя, проверявайки автомобилите, които влизат и излизат от района. Военната част е имала и леки картечници и противотанкови оръжия.

Украинското правителство заяви, че подновява "антитерористичната операция", за да си върне градове и обществени сгради, които са под контрола на проруски сепаратисти, ако те не се разоръжат и не се изтеглят оттам доброволно, изпълнявайки споразумението от Женева от миналата седмица, подписано и от САЩ и Европейския съюз.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза, че през нощта военните са отблъснали нападение срещу база в Артьомовск, на 40 км югозападно от Славянск, атакувана по думите му от около 70 души, водени от руски войници. Москва отрича в Украйна да има нейни военни. Един украински войник е ранен при нападението, пише БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5921 |08.04.2014 Русия предупреди Крим: Без насилие срещу демонстранти . 3| 6385 |05.03.2014 Още усилия за решение на кризата в Украйна . 12| 8313 |19.02.2014 Насилието в Киев взе най-малко 27 жертви (на живо) . 1| 5713 |04.11.2013 Бойкот и изблици на насилие на изборите в Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads