Реклама / Ads
0| 5071 |24.03.2011 СВЯТ

Военновъздушните сили на Кадафи са разгромени

.
снимка: Булфото
Военновъздушните сили на полковник Кадафи „вече не съществуват като бойна сила“, заяви британският вицемаршал от авиацията Грег Багуел.
 

Коалиционната авиация може да действа „практически безнаказано“ в либийското небе, допълни той.

От своя страна началникът на щаба на американската мисия контраадмирал Джерард Хюбер подчерта, че не е получавал никакви рапорти за жертви сред мирното население в резултат на действията на коалицията.

Това изявление противоречи на твърденията на представители на правителството на Муамар Кадафи.

От самата Либия идват съобщения за взрив във военна база в района на град Таджур, източно от Триполи.

Има и информация за обстрел от правителствени танкове на болница в град Мисурата в западната част на страната, който се държи от въстаниците. Според очевидци обкръжилите града танкове са се оттеглили от позициите си под ударите на коалиционната авиация.

Съобщава се и за ожесточени боеве между въстаниците и лоялните на Кадафи сили в град Адждабия в източната част на страната, който има стратегическо значение. Бягащи оттам жители говорят за артилерийски обстрел, стрелба и горящи сгради.

Контраадмирал Хюбер разговаря с журналисти по телефона от борда на намиращия се в Средиземно море команден кораб „Маунт Уитни“, флагман на Шести американски флот.

„Оказваме натиск върху наземните войски на Кадафи, които застрашават градове“, подчерта контраадмиралът. Той отговори положително на въпрос дали се нанасят въздушни удари. „Нашата мисия тук е защита на мирното население. Това е един от основните критерии, по които подбираме целите си и планираме действията си“, каза Хюбер.

Междувременно военни кораби на страните от НАТО започнаха да патрулират край либийските брегове. Тяхната цел е реализация на наложеното от ООН ембарго върху доставката на оръжие за режима на Кадафи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5413 |23.03.2011 НАТО поема акцията в Либия; Кадафи се зарече, че ще победи . 1| 11369 |22.03.2011 Кадафи оцени живота на всеки бунтовник по 300€ . 0| 4815 |22.03.2011 Като приоритет на ЕС е свалянето на Кадафи . 4| 5978 |22.03.2011 Взривове в Либия; единият до резиденцията на Кадафи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads