Реклама / Ads
0| 4475 |06.06.2018 СВЯТ

Вучич: Албанците стават все по-нервни, НАТО предупреди да внимаваме

.
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Белград е предупреден да не изпраща войска в Косово, ако не иска да рискува намеса на НАТО, отбелязва скопското електронно издание МКД, цитирано от Агенция Фокус.
 

Фактът, че великите сили не признават, че нямат намерение да спазват Резолюция 1244 на ООН за Сърбия означава, че има малки възможности да направим каквото и да било, подчерта Вучич в отговор на журналистически въпрос дали Белград може да разположи сили за сигурност по границата с Косово. Това й право е предвидено в гореспомената резолюция.

 

„Не е правилно, но ние се борим в рамките на много малки възможности и в много малко поле за маневри", коментира сръбският президент.
Вучич разкри, че е бил предупреден лично, че изпращането на войски към границите с Косово ще означава Сърбия да се сблъска с най-голямата военна сила в света. „Ако се опитате да влезете със собствената си армия и собствените си полицейски сили в Косово, НАТО ще го приеме като враждебен акт", е предупреждението, което сръбският президент е получил.

 

Вучич продължи, като направи сравнение със ситуацията в Ерусалим, където западните сили са устояли на натиска на американския президент Доналд Тръмп за преместването на посолствата си. Причината – така биха нарушили резолюция на ООН. Но не така стои въпростът с Косово.

 

„Казах им, че всички се държат незаконно, когато нарушават Резолюция 1244, а след това повдигат рамене, гледат към техните съветници и ... нищо", коментира Вучич, като същевременно допълни, че за него е важно да обясни на сръбските граждани, че западните държави не се интересуват от закона и Резолюция 1244, а от силата и фактическата обстановка.

 

„Само правото на власт е валидно, следователно трябва да се опитаме да запазим мира и сигурността и всички да изградят по-добър живот и по-силна икономика", заключи Вучич.

Засега запазваме мира, но албанците стават все по-нервни, казва сръбският президент цитиран този път от Makfax. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е оптимист по отношение на предстоящите преговори с Прищина в Брюксел, но каза, че Белград няма да се откаже от диалога, защото, според него, разговорът е единственото решение.

 

"Предстоят ни разговори в Брюксел. Не съм оптимист, но сърбите ще положат усилия, за да се стигне до компромис", заяви Вучич. Той каза, че е загрижен за все по-честите нападения на сърбите в Косово и Метохия в последните дни и добави, че става дума за кампания за сплашване на сръбския народ, за която не е ясно дали е наредена от някой местен или по-високопоставен служител.

 

"Досега успяхме да запазим мира и стабилността, но това става все по-трудно, защото албанците стават все по-нервни", каза Вучич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5138 |22.02.2018 Вучич: Стокообменът ни с Русия се увеличава, няма да й налагаме никакви санкции . 1| 5179 |25.01.2018 Вучич: Строителството на газовата връзка с България започва през лятото . 0| 3802 |22.08.2017 САЩ остават в Афганистан . 1| 4068 |02.05.2017 Тирана застава зад платформата на партиите на албанците в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads