Реклама / Ads
1| 5534 |16.03.2011 СВЯТ

WikiLeaks: Япония е има проблеми в АЕЦ-а и преди, знаела е!

.
Япония има сериозни проблеми в атомните си електроцентрали – това е било известно още преди няколко години. Страната е била предупреждавана, че електроцентралите няма да издържат мощно земетресение.
 

Секретна дипломатическа кореспонденция, публикувана от сайта WikiLeaks, също така сочи, че японското правителство е укривало данни за извънредни ситуации в своите атомни обекти. Още през декември 2008 г. представител на Международната агенция за атомна енергия е предупредил, че мерките за сигурност в японските АЕЦ не отговарят на съвременните стандарти, пише „Дейли телеграф“. По негови данни за последните 35 години системата за управление на сигурността е била преразгледана само три пъти.

В отговор японските власти са обещали да повишат нивото на безопасност в електроцентралите, като между другото в атомния комплекс във Фукушима построили извънреден център за противодействие в случай на бедствие. Оказало се обаче, че той е разчетен за трус с максимален магнитуд от 7 по Рихтер, а подземният трус от 11 март беше с магнитуд 9.В разсекретена телеграма от 2006 г. се съобщава, че японското правителство се е обявило против съдебно решение за закриване на една атомна електроцентрала в западната част на страната поради опасения, че няма да издържи на мощно земетресение. Съдът постановил, че евентуална авария в АЕЦ-а ще представлява голяма опасност за населението поради възможно изхвърляне на радиация.В други телеграми до Вашингтон се казва, че редица нови японски предприятия за преработка на ядрено гориво функционират на ръба на риска.

Цитирани са думите на японския депутат Таро Коно, който през октомври 2008 г. в разговор с американски дипломати е казал, че японското правителство укрива данни за извънредни ситуации в атомните електроцентрали. Той се оплакал, че властите дори не желаят да обсъждат алтернативни, по-малко опасни начини за получаване на енергия, пише NEWSru.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5317 |15.03.2011 Ново земетресение разлюля Япония . 1| 5145 |14.03.2011 Търсят се ковчези за жертвите в Япония . 1| 4862 |14.03.2011 ЦБ отпусна на Япония 7 трлн. йени допълнително . 1| 5746 |14.03.2011 Нов трус и взривове в АЕЦ в Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads