Реклама / Ads
2| 4989 |26.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

5,584 млн. лв. глоба за „Райфайзенбанк България”

.
"Райфайзенбанк България" е глобена с 5.584 млн. лева от Комисията за защита на конкуренцията за нелоялна конкуренция, съобщиха в понеделник от антимонополния орган.
 
Скандалът тръгнал, след като банката подвела клиент, на когото обещала безплатна застраховка "Живот", но я прекратила предсрочно без уведомление.

Оплакалият се клиент и съпругата му сключват договор за ипотечен кредит с "Райфайзенбанк" през октомври 2004 г. С него двамата получават застраховката, валидна за целия период на договора. Промоцията е вървяла в периода 2004 – 2007 г.
През 2009 г., след като съпругата на въпросния гражданин е починала и той решава да уведоми застрахователната компания, става ясно, че застраховката едностранно е прекратена от "Райфайзенбанк", считано от 1 юни 2006 г.
КЗК е установила, че банката е продължила да предлага тази застраховка към сключен договор за ипотечен кредит и след 1 юни 2006 г. В някои от рекламните съобщения дори изрично се е изтъквало, че безплатната застраховка "Живот" е за целия период на кредита.

Комисията счита, че предлагането на този бонус почти до края на 2007 г. и липсата на обяснения за причините, наложили прекратяването на договора по инициатива на банката, показват намерението на финансовата институция да използва безплатното предлагане на застраховката единствено като способ за привличане на клиенти, но не и да я плаща в последствие.

КЗК приема, че дори да са били налице обективни причини, които са затруднявали банката да поддържа такъв разход, добросъвестното търговско поведение и обичайната практика са изисквали тази промяна да важи само за бъдещите клиенти.
Освен вредата за потребителите, това поведение уврежда интересите и на конкурентите на пазара на финансови услуги, като поставя дружеството в привилегировано положение спрямо онези, които не предлагат безплатна застраховка или предлагат тази услуга, но и действително заделят необходимите средства за нейното изпълнение.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание съдействието от страна на ответника и постигнатото споразумение между банката и пострадалото лице, но също така и продължителния период на нарушението. Frognews.bg
________________________________________
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4767 |03.04.2009 Срещата на Г20 приключи със съгласие за създаване на глобален финансов борд . 5| 5602 |01.04.2009 Глоба от 5000 лв. за фирмите със стресова работна среда . 0| 5433 |29.10.2008 Кризата сви глобалното кредитиране . 11| 6002 |24.06.2008 Глобално село в Стралджа ще приюти 20 000 души от цял свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads