Реклама / Ads
0| 3304 |28.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БАЕЗ с иновативен продукт в подкрепа на малкия и средния бизнес

.
Г-н Гълъбов, чухме от изявлението на министър Никола Стоянов, който е представител на едноличния собственик на капитала на ”Българска агенция за експортно застраховане” (БАЕЗ), че дружеството ще се придържа към реализацията на своята мисия – стимулиране на експортния потенциал на българските фирми и улесняване на достъпа на малките и средни предприятия (МСП) до финансиране. Бихте ли конкретизирали как възнамерявате БАЕЗ да си партнира с банките в изпълнението на тези функции?
 

- С колегите планираме няколко основни действия за популяризиране на дейността на компанията и коригиране на отклонението от основната ѝ мисия. 

 

На първо място, разработихме и стартираме активно предлагане на нов застрахователен продукт "МСП финансови партньори" за застраховане на оборотни кредити на субектите от МСП сегмента. Застраховката е в хармония с политиката на правителството да помогне на българския бизнес да се възстанови от негативните последствия, предизвикани от Ковид пандемията и от високите цени на енергоносителите. Същевременно разработването на този вид застраховка е продиктувано от по-рестриктивните условия за отпускане на кредити от банките, които в най-голяма степен засягат фирмите от МСП сегмента. 

 

Продуктът ще се предлага като допълващо до 100% обезпечение за фирми - кандидати за кредит. Максималният размер на кредитния лимит е 1 млн. лева лева за микро и малки фирми и 2 млн. лева за средни фирми. Застраховката покрива между 30% и 70% от кредита, като останалата част от обезпечението следва да бъде осигурено от кредитополучателя. 

 

Специфичното при този продукт е, че изплащането на застрахователно обезщетение от БАЕЗ ще бъде пропорционално на вече реализирано от банката друго/и обезпечение/я по кредита. С други думи, ако застраховката обезпечава 50% от кредита, след като се предяви щета и се реализира другото обезпечение, учредено в полза на банката, БАЕЗ ще изплати застрахователно обезщетение в същия размер, както и процент на реализираното друго обезпечение. По този начин бихме искали да мотивираме банката да управлява добре кредита, както и в случай на застрахователно събитие - коректно да оцени, контролира и ликвидира другото обезпечение, а не да разчита изцяло на застраховката от БАЕЗ. 

 

Фирмите, чиито кредити бихме застраховали по тази схема, следва да отговарят на определени критерии за ликвидност, ефективност и задлъжнялост. Основната ни цел е да подпомогнем работещи МСП, които имат затруднение при обезпечаване на кредита си пред банките.

 

Този продукт, насочен към сегмента на МСП, изглежда много интересен. Какви инициативи планирате за популяризирането му?

 

- Вече проведохме среща с Българската банка за развитие (ББР) и с някои търговски банки, които имат активно търговско поведение в сегмента МСП. За нас е важно банките партньори да имат клонови мрежи в страната и да бъдат трайно ангажирани не само при предлагането на кредитите, но и при управлението на тяхното редовно обслужване. Планираме презентации на продуктите на дружеството с посещения в няколко от по-големите градове в страната. 

 

За популяризиране на тази инициатива смятаме също да потърсим контакт с представителите на работодателските и браншовите организации, които да я сведат до знанието на своите членове. Заинтересованите компании могат да присъстват на представянето и ще имат възможност да зададат конкретни въпроси или да представят свой индивидуален казус. Инициативата ще бъде регулярна, като в периоди на Ковид ограничителни мерки ще провеждаме и видео конференции. 

 

Възнамеряваме да продължим дългогодишната ни практика с ББР за тясно сътрудничество, независимо че двете дружества са с различен принципал в момента: БАЕЗ – Министерство на икономиката и индустрията, а ББР - Министерство на иновациите и растежа. Ще организираме съвместни посещения и срещи с бизнеса в по-големите градове, тъй като предлагаме допълващи се продукти. С цел да бъдем максимално ефективни, планираме споделянето на секторни и макроикономически проучвания: анализите, изготвени от едното дружество да се ползват и от другото. 

 

Освен с търговските банки и работодателските организации какви други инициативи планирате?

 

- БАЕЗ е държавно дружество и смятаме да работим тясно с търговските аташета (СТИВ) в различните страни, особено там където дружеството има поет риск, и бихме искали някой на местно ниво да ни предупреждава своевременно за негативни тенденции в конкретни сектори на икономиката, както и за лоша репутация на конкретни фирми. 

 

Бяхме поканени от министъра на икономиката и индустрията да представим пред събралите се СТИВ новите ни инициативи, идеи за сътрудничество, както и състезание с награден фонд между търговските аташета за реферирани клиенти и успешно събрани вземания по платени щети на БАЕЗ. В допълнение, смятаме чрез СТИВ да събираме секторна и макроикономическа информация за съответната страна, която да предоставяме чрез нашия сайт на българските фирми, планиращи или осъществяващи бизнес в чужда държава.

 

Интервю на Банкеръ Daily 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3180 |30.08.2022 За пациенти с репродуктивни и гинекологични проблеми - безплатна консултация с доц. д-р Дога Сечкин на 10 септември в София . 0| 4430 |14.04.2022 За всички пациенти с репродуктивни и гинекологични проблеми - безплатна консултация със специалиста Доц. д-р Дога Сечкин на 29- ти и 30- ти април във Варна . 1| 5059 |11.01.2022 Земеделското министерство подкрепя намален ДДС за всички основни хранителни продукти . 0| 5109 |02.11.2021 За всички пациенти с репродуктивни проблеми - безплатна консултация със специалиста проф. д-р Джем Фичиджиолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads