Реклама / Ads
1| 5338 |27.12.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът ни в шок от предстоящите стрес тестовете на банките

.
Малкият бизнес е притеснен от предстоящите стрес тестове на банките. Това може да доведе до допълнителни проблеми с кредитирането. Очаква се финансовите институции да завишат изискванията си за отпускате на заеми. От асоциацията на банките очакват трудностите да са краткосрочни, обобщава бТВ.
 

Самото наименование - стрес тестове всъщност вече звучи притеснително. Изпитанията на практика ще поставят банките в определени ситуации - като теглене на влогове например - за да се провери стабилността на системите.

 

Последните данни на БНБ показват че и без това кредитирането на фирмите е на фазата на замръзване - през ноември за пръв път от година насам се отчита минимално увеличение на фирменото кредитиране – 0.3%. Проблемните кредити са около 9 милиарда лева. 70% от лошите кредити са били дадени на фирми.

 

„Краткосрочно ще се усети затормозяване на процеса на кредитиране - основно за фирменото кредитиране. Дотолкова, доколкото хората, които в момента работят с отпускане на кредити ще бъдат ангажирани с изготвяне на справки”, каза председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

 

Стрес тестове ще повишат стандартите за кредитиране, а това е важно и за онзи който дава заема и за този, който депозира парите си в банка. Това, че фирменото кредитиране е почти замразено, а икономиката ни все пак отчита ръст, според икономисти означава едно - фирмите са се научили да разчитат основно на себе си.

 

„Едва ли може да очакваме понеже банките ще стегнат условията някакви масови фалити. В крайна сметка банката няма полза да вземе ипотеки, производствени мощности, столове, компютри и така нататък - тя има интерес да си вземе парите”, коментира икономистът Калоян Стоев. Коровосърдечният, но важен съвет на банкерите е: по-добре е да ви откажат кредит, отколкото да загубите всичко.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6142 |14.09.2015 Бизнесът се жалва от американските централи в Брюксел . 4| 5384 |01.08.2015 Бизнесът ще иска оставката на шефа на КЕВР за цената на тока . 0| 5629 |26.06.2015 Бизнесът спира за час, протестирайки срещу скъпия ток . 0| 5469 |22.06.2015 Бизнесът заплашва електропреносната мрежа до Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads