Реклама / Ads
0| 5230 |13.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банките в нова надпревара, този път за привличане на земеделци

.
След като бе поставено изискването, че изплащането на европейските субсидии на обща стойност от 1,5 милиарда евро за първите три години ще става по банков път, трезорите стартираха кампании за привличането на фермери.
 
 

След като бе поставено изискването, че изплащането на европейските субсидии на обща стойност от 1,5 милиарда евро за първите три години ще става по банков път, трезорите стартираха кампании за привличането на фермери. Няколко банки вече поискаха съдействие от земеделското министерство за подготвянето на кампаниите си, съобщи аграрният министър Нихат Кабил. Някои от тях подготвят и собствена информационна кампания за земеделските стопани у нас.
Банка ДСК и ПроКредит Банк са най-активни в битката за земеделски клиенти засега. Скоро се очаква и други трезори като ОББ, която е насочена към сегмента земеделие да обявят условията си.
Банка ДСК, която е с най-голяма клонова мрежа в стрната предоставя преференциални условия по разплащателни сметки на земеделски стопани.
Тя открива разплащателни сметки в лева с диференцирано олихвяване, предназначени както за физически лица, така и за бизнес клиенти, като им предлага възможност да получат по-висока доходност: средствата, постъпили по специалната разплащателна сметка, ще получават лихва до 2% в зависимост от сумата - до 1 000 лв., от 1 001 до 5 000 лв., над 5 000 лв. Разплащателните сметки за земеделски стопани в трезора са освободени от такса поддържане и обслужване.
Към разплащателните сметки в лева на земеделските стопани – физически лица, Банката предоставя дебитни карти – Maestro или Visa Electron, които са освободени от такса теглене на пари в брой от банкоматите на Банка ДСК за срок до 31.12.2008 год.
Към сметките в лева на земеделските стопани – бизнес клиенти, се предоставят дебитни карти Visa Business Electron/Maestro Business на лицата, имащи право да се разпореждат със средства от сметката на титуляра, като картите са освободени от такса теглене на пари в брой от банкомати на Банка ДСК за срок до 31.12.2008 г.
В специална кампания до края на месец април, ПроКредит Банк предоставя своите преференции при откриването на сметки за всички фермери. До края на месец април те ще могат да откриват разплащателни сметки в лева без такса за откриване, без минимално салдо и без такса за месечно обслужване за първия месец. Експертите на ПроКредит Банк имат готовност при организация и съдействие на местно ниво да посетят и по-малки населени места и на място да регистрират сметките без да е необходимо стопаните да посещават клоновете на банката. Банката разполага с 11 кредитомобила – мобилни банкови офиси, които са насочени приоритетно към обслужване на агро стопани в населени места, където достъпът до банкови продукти е ограничен.
Освен нарасналия интерес от страна на земеделските стопани към условията за откриване на разплащателни сметки, банката отчита и засилено търсене към земеделски кредити за закупуване на животни, фуражи, семена, както и на земеделски лизинг за придобиване на нова и употребявана селскостопанска техника, оборудване и транспортни средства. Банката е един от основните кредитори на земеделски стопани. За цялата 2006 г. ПроКредит Банк е отпуснала близо 6 000 кредити в тази област като само за два месеца от началото на 2007 г. броят на отпуснатите агро кредити вече е 1 500.
Всеки, който кандидатства за евросубсидии, трябва да посочи в документите си банкова сметка. Няма ограничение към кой трезор е открита тя, важното е да е разплащателна и да е в лева. Финансовите институции трябва да привлекат новите си клиенти до 15 май, до когато ще се приемат заявления за изплащане на субсидии в общинските служби по земеделие. Предварителната регистрация на парцелите приключи в края на февруари. През декември пък се очаква да започне изплащането на първите европейски субсидии за земеделските производители у нас.
14 лева на декар ще са субсидиите за 2007 година. Имащите право на субсидиране лица са 5 005 фирми и 56 358 частни лица. Заедно те обработват над 2 900 000 хектара.
Заявленията съдържат подробна информация за земеделския стопанин, площите, които обработва, и вида култури. Целта е земеделското министерство да разполага с подробна информация кои площи се обработват и какви култури се отглеждат. Субсидии за единица обработваема площ ще получават и собствениците на пасища и ливади, както и тези, които не отглеждат култури за съответния период, но само ако поддържат земята си в добро състояние. Допълнителни приходи селскостопанските производители ще получават чрез системата за национални доплащания, по екологични мерки, ако отглеждат енергийни култури или работят в необлагодетелстван район.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5857 |23.02.2007 Нова карта ще сочи къде въртят чеверме, къде е златото на траките и къде ще станем силни и красиви . 0| 5331 |21.04.2007 Асове в туризма срещу браншово обединение на Георги Гергов, правят нова среща . 0| 5398 |21.04.2007 Асове в туризма срещу браншово обединение на Георги Гергов, правят нова среща . 0| 8564 |24.04.2007 В Пиза ще има нова наклонена кула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads