Реклама / Ads
1| 6933 |08.12.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Барселона - какво да видим?

.
Барселона е признат за един от най-красивите градове. Това е град на противоречия, мистика, божествена архитектура и световно известни архитекти.
 

Най-хубавата гледка към града се открива от хълма Монтжуик, който е и най-известният и предпочитан парк за разходка и спорт в града. Като говорим за спорт, тук се намира и най-големия стадион в Европа и 11-ти в света.

 

Сърцето на футбола в е Камп Ноу, оценен от УЕФА с 5 звезди, домакин на множество международни срещи от висока класа и финали на Шампионската лига.

Главните площади на града са два – Каталуния и Испания. Площад "Испания" е просторно и възлово място в южната част на града и “входна врата” към Монтжуик. В края на площада са две венециански кули, наподобяващи камбанарията на площад "Сан Марко" във Венеция.


.

 

На площад Испания се намира и стара арена. Испанска легенда разказва, че коридата не е просто битка между човека и животното, а любовна история. В ролята на жената е тореадорът, а мъжът е бикът. Тяхната среща на арената, каквато е животът, съвсем не е война, а илюстрира постоянното надлъгване между мъжа и жената – тя го примамва и в крайна сметка го съблазнява.

 

Още любопитни факти за коридата можете да гледате в Професия турист.

 

Точно в подножието на Монтжуик се простира един любопитен комплекс. Испанското село е построено на през 1929 г. за световното изложение с цел да запознае посетителите на Барселона с испанската архитектура, но толкова се харесва, че го запазват и развиват до днес. Екип от 2-ма архитекти, инженер и художник издигат общо 116 сгради в различни архитектурни стилове, олицетворяващи различните региони на Испания. Испанското село разполага с всичко, с което разполага всяко едно малко селище – Община, църква, манастир, магазини и жилищни сгради.

 

Има над 40 работилници за изработка на керамика, стъкло, бродерия и други традиционни занаяти. Освен, че можете да видите как се произвеждат по стари традиции, после можете да си купите току-що направените изделия. Селището разполага и с няколко ресторанта, барове и дори нощни клубове.

 

Препоръчвам ви на влизане в комплекса да си вземете карта. Комплексът е огромен и е разделен на райони, като във всеки един от тях са събрани сгради от някой край на Испания. Така можете да се разходите по някоя улица в Андалусия, без въобще да сте ходили там.

 

От спокойното и тихо испанско село се пренасяме директно в сърцето на Барселона, където пулсът на града се усеща най-силно. От площад Каталуния тръгваме по главната и най-важна артерия на града – Ла Рамбла. Колоритна и много интересна улицата е местното стъргало. Пълна е с атракции, актьори-статуи, любопитни магазини, примамливи заведения, предлагащи традиционните испански ястия, като паеля или мезето от бут – хамон.


.

 

Тук се намира и готическият квартал - Бари готик. Много от сградите датират от средновековието, някои от още през римското управление на Барселона.

Отклоняваме се от Рамблата, за да се гмурнем в света на кулинарията. Може би най-доброто място в Барселона, където могат да се открият местни, пресни вкусотии и да си направим свое собствено опознаване на испанската кухня е пазарът Букерия. За него повече информация във видеото.

 

Края на Ла Рамбла стига до статуята на Колумб и пристанището. Освен заради красивата гледка на стотиците акостирали яхти и лодки, Порт Вел е любимо място на гостите и жителите на града и заради намиращия се там Аквариум - една от най-посещаваните барселонски атракции.

 

В една от страничните улички на Ла Рамбла е скътано интересно и малко плашещо място. Старинна сграда, от чиито прозорци надничат тайнствени фигури. Влизаме в нея и тръгваме по едва осветено мраморно стълбище. Звучи призрачна музика. Но влизайки на първият етаж, страховете изчезват. Това е музеят на восъчните фигури. Разположен е на три етажа, в различни зали и помещения, които са тематично подредени. Пресъздадени са  политически и исторически моменти не само чрез восъчните фигури, но и чрез обстановката, декорите, музиката, осветлението. А фигурите са толкова реални, че сякаш всеки момент ще станат от местата си или ще проговорят, за да разкажат някоя забравена история.  

 

Какво е Барселона без шедьоврите на Гауди? Но за тях ще ви разкажа отделно, защото заслужават специално внимание.


Вижте всичко това в Професия турист или изживейте с програмите на ЕКВАТОР.

 

Автор: Адриана Русенова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5870 |07.12.2023 Георги Ангелов: Дори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по–ниска . 17| 13699 |07.12.2023 Велинград бие по цени Малдивите и о. Мавриций за Нова година. Къде са по-човешки офертите? . 4| 9270 |06.12.2023 Важни промени за етажната собственост . 0| 5508 |06.12.2023 Важни аспекти при теглене на бързи кредити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads