Реклама / Ads
1| 5457 |28.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът посреща април с песимизъм

.
Стопанската конюнктура в страната през март 2011 г. отбелязва негативна промяна. Това показва анкетата с работодатели на НСИ, цитирана от money.bg.

Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо февруарското си равнище поради по-неблагоприятния в сравнение с предходния месец бизнес климат в промишлеността, строителството и услугите.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" пада под нивото си от февруари с 3.9 пункта поради влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Последната анкета регистрира и свиване на очакванията за увеличение на дейността през следващите месеци. По отношение на персонала все още има намерения за съкращаване.

През март несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, която се оценява като намалена спрямо предходния месец въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина.

Нагласите от февруари за известно покачване на продажните цени в промишлеността през следващите месеци се запазват и през март.

През март 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството" се понижава с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на малко по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи по отношение на бизнес състоянието на предприятията от бранша. По тяхно мнение има известно подобрение в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец, като и прогнозите, свързани със строителната дейност през следващите три месеца, са благоприятни - балансовият показател се покачва с 6.8 пункта.

През март съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" се покачва с 4.1 пункта в сравнение с февруари поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, тъй като по отношение на настоящото бизнес състояние има влошаване.

Анкетата регистрира и намаление на обема на продажбите на дребно спрямо предходния месец. За следващите три месеца обаче очакванията са силно завишени и не са съпроводени с подобни очаквания по отношение на поръчки към доставчиците, а и стоковите запаси се оценяват като нормални за сезона.

През март в сравнение с февруари се наблюдава намаление на негативното влияние на факторите несигурна икономическа среда и финансови проблеми, които обаче продължават да са основните затруднения в дейността на търговските предприятия. През последния месец се засилва негативното влияние на фактора търсене - увеличение с 5.9 пункта спрямо предходния месец.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" рязко намалява - равнището му спада с 14.9 процентни пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Влошават се и мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги.

По отношение на персонала обаче се наблюдава известно подобрение в очакванията за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, като негативното влияние на първия фактор се засилва през март.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите преобладаващите очаквания са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5124 |02.03.2011 350 млн. лв за енергийна ефективност ще получи бизнесът у нас . 4| 5094 |22.02.2011 Газта скача от април . 0| 6368 |21.02.2011 Щандът на Винпром Пещера посреща на Винария 2011 . 1| 4965 |21.02.2011 През изминалата година бизнесът е давал повече подкупи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads