Реклама / Ads
1| 5106 |21.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

През изминалата година бизнесът е давал повече подкупи

.
През последните три месеца на 2010 г. всяка шеста фирма, която е контактувала с администрацията, е дала подкуп, за да получи услуга или избегне наказание.
 

 Кризата е направила бизнеса по-зависим от държавната администрация през 2010 г. и по-податлив на корупционен натиск, което вероятно е един от факторите за увеличаване на административната корупция сред бизнеса. Това става ясно от представено днес проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

От ЦИД смятат, че към декември 2010 г. се наблюдават разнопосочни сигнали в развитието на корупционната обстановка в България. Намалява административната корупция сред населението. Продължава спадът в корупционния натиск от страна на администрацията върху населението, което е довело до намаляване на равнището на дадени подкупи. Броят на корупционните практики средно на месец сред населението е намалял от 176 хил. през 2008 г. и 171 хил. през 2009 г. на 85 хил. през 2010 г.

Основно предизвикателство пред антикорупционната политика на България през 2011 г. остава практическата безнаказаност на корупцията по най-високите етажи на властта. Оневиняването на лидера на парламентарно представена политическа партия по казус за конфликт на интереси, както и до голяма степен провалът на държавното обвинение по делото срещу „Октопода“ са емблематични за тази безнаказаност, смятат от ЦИД.

От Центъра за изследване на демокрацията са категорични, че наличието (или декларирането) на политическа воля за ограничаване на корупцията не е достатъчно без изграждане на работещи механизми за прилагане на обявените мерки. Разследванията остават ограничени, а засилените мерки за контрол засягат предимно населението и малкия и среден бизнес. Липсват системни усилия за разслeдване на бизнес корупцията на „белите якички“, свързана с политическите мрежи за влияние. В делата за организирани престъпни групи и конфликти на интереси на политическо равнище не се разследват значително по-трудните за доказване корупционни престъпления.

Според директора на Икономическата програма в ЦИД Руслан Стефанов “има едно хубаво и положително развитие в посока намаляване на административната корупция, но има вече предупредителни сигнали, че това намаляване в по-дълъг срок, може да се окаже неустойчиво. Особено предвид на това, че тази година в страната предстоят и местни избори, които са печално известни със съществените увеличения на местно равнище”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5037 |14.02.2011 Бизнесът живна, пазарът на труда - се раздвижи . 6| 5231 |17.01.2011 Бизнесът апелира към политиците: Спрете скандалите! . 0| 5989 |17.11.2010 ДДС за туризма ще е 9% от април догодина . 7| 6551 |01.11.2010 Бизнесът се отказва от стандарта "Стара планина" ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads