Реклама / Ads
11| 5500 |07.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът уволнява, за да вдига заплати

.
Само 15% няма да съкращават служители заради по-високите осигуровки.
 

44 милиона лева трябва да осигури бизнесът заради повишението на минималната работна заплата от 1 юли. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че възнаграждението ще бъде вдигнато от 240 на 270 лева, като кабинетът ще гласува предложението на заседанието си утре, пише Стандарт.

Бизнесът не прие с радост новината за по-висока минимална заплата и веднага изчисли парите, които допълнително трябва да намери. Сметката е направена на базата на 102 хиляди работници в частния сектор, които в момента получават 240 лв. Ръстът с 30 лева до 270 ще струва на работодателите точно 36,9 млн. лв. допълнително, а по-голямата осигурителна вноска - още 6.6 милиона. Тези разходи в повече обаче са само за заетите на минимална работна заплата. Увеличението й отделно ще натисне фирмите да вдигнат заплатите и на останалите работници. Каква ще бъде допълнителната тежест от подобна верижна реакция, засега е трудно да се измери.

Според проучване на Българската търговско-промишлена палата само 10% от фирмите у нас заявяват, че при административно увеличение на най-ниското месечно възнаграждение ще увеличат пропорционално с 12.5% заплатите и на останалите служители. В същото време 90 на сто от запитаните работници са категорични, че ще настояват и техните заплати да бъдат вдигнати. За да покрият допълнителните си разходи, масово работодателите са обявили, че ще предприемат съкращения, показва проучването на БТПП. Само 15% от фирмите приемат идеята за по-висока минимална заплата, без това да доведе до освобождаване на персонал. Всеки втори работодател очаква и разрастване на сивата икономика - т.е. плащане на пари под масата без данъци и осигуровки.

От Българската стопанска камара пък заявиха, че актуализацията на минималното месечно възнаграждение трябва да се прави от началото на следващата година след подробна оценка за въздействието й. Идеята на кабинета обаче се подкрепя от КРИБ, където членуват повечето от големите компании в България. Според КРИБ увеличението на минималната работна заплата е елемент от борбата с нелоялната конкуренция, която официално държи служителите си с минимални заплати и така спестява пари за осигуровки. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5575 |30.05.2011 Вдигат заплати и пенсии, чакат благословията на Дянков . 34| 8621 |09.05.2011 Кр. Георгиева: Заплати от 2500 евро се постигат с работа! . 45| 7490 |03.05.2011 Вдигат минималната заплата и най-ниските пенсии . 27| 6180 |27.04.2011 "При възможност" вдигат пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads