Реклама / Ads
34| 8631 |09.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кр. Георгиева: Заплати от 2500 евро се постигат с работа!

.
Кристалина Георгиева
Вратата на българите да работят навсякъде из Европа ще се отвори. Това, че не сме в Шенген, сега не е лошо заради ситуацията в Северна Африка.
 

Днес е важна дата за целия свят, защото в историята отиде една от най-ужасните войни, обяви по НТВ българският еврокомисар Кристалина Георгиева. За нас, българите 9-ти май като Ден на победата, и за моето поколение тази дата е голям празник, сега вече свикваме да празнуваме и Деня на Европа; след някоя и друга година вече ще са свикнали с двойното значение на тази дата, прогнозира тя.

За всички тези, които са работили да станем част от обединена Европа, ние сме достоен член на ЕС и си го заслужихме. Поведението ни в европейското семейство е достойно за уважение, каза Георгиева. Когато казвам на колеги, че нашият външен дълг е под 15% от БВП, те се учудват. Няма причина заплатите и у нас да не нараснат, да станат 2500 евро и българинът да не живее по-добре отколкото днес. Без макроикономическата стабилност обаче този шанс за нас и за децата ни хич няма да го има. Трябва да сме конкуретноспособни и гъвкави, това е дело на всички ни, препоръча тя и даде рецептата - запретваме ръкави и работа!

Вратата на българите да работят навсякъде из Европа ще се отвори, прогнозира Георгиева по повод пазара на труда и каза, че на него трябва да се гледа реалистично с оглед на политическата обстановка в Европа. Някои от старите държави-членки ще го направят преди 2014 година, вкл. и заради демографската си картина, добави тя. Движението на работна сила след кризата в Европа ще бъде гъвкаво и динамично.

Убедена съм, че ще се присъединим към Шенген, но не съм убедена, че датата на присъединяване е толкова важна, каза еврокомисарят. В ЕС свободното движение на стоки и хора за нас е факт, отбеляза тя. Темата за Шенген е вече решена; ЕП каза, че България е готова, българското правителство обяви това влизане за приоритет. Но ако погледнем това, което става в Северна Африка и емиграционните потоци, навежда на мисълта, че неприсъствието ни сега в Шенген, може би ни е от полза. Може да не е толкова лошо, че не сме влезли в Шенген сега. Ще имаме категоричен сигнал до края на годината за влизането ни в Шенген, каза тя и напомни, че сме тандем с Румъния.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 15087 |23.02.2011 Не плащаш заплати – отрязват ти достъпа до обществени поръчки . 8| 9592 |11.02.2011 Най-големи заплати за финансисти и застрахователи . 3| 5383 |31.01.2011 Дават 11 фирми на прокурор, не плащали заплати . 58| 40110 |01.12.2010 Заплатите на родните банкери от 40 до 200 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads