Реклама / Ads
13| 7435 |13.05.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Богомил Манчев: Ако АЕЦ „Белене“ бе корупционен проект, щеше да работи

.
Проектът „Белене“ е кръщаван всякак, но ако този проект е корупционен щеше да работи. Това заяви енергийният експерт Богомил Манчев.
 
Г-н Бойко Борисов не е длъжен да разбира нито от строителство, нито от атомна енергетика“, подчерта Манчев пред BiT и Люба Кулезич като посочи, че определението за АЕЦ „Белене“ като „гьол“ показва, че експертите са си свършили работата. Той разказа детайли за баластровата възглавница, защо е било предоставено на „Атомстройекспорт“.

Той призова Илиян Василев да даде обосновка на цената за „Уестингхаус“ като подчерта, че трябва да стане ясно защо технологията за „Уестингхаус“ е толкова висока.

„Реактори от типа на АЕЦ „Белене“ работят в Индия. Започва строителство и в Иран. А в България държавата каза, че няма средства“, заяви Манчев. По думите му, едно от правилните решения е да има публично-частно партньорство като каза, че има много голяма вероятност да се намери стратегически инвеститор.

Той каза, че не вижда нищо лошо в това, 49% от проекта да вземе Русия. „Това е като един човек, който може да плува, но ние 10 години се опитваме да го удавим и той все изплува“, направи сравнение енергийният експерт.

„Проектът безопасен ли е? Да. Одобрен е и има право на живот в европейската общност“, категоричен е Манчев. По думите му, единствената зависимост е проблемът с доставката на ядрено гориво.

Според него трябва да се завърши енергийната стратегия, която съществува няколко години. По думите му, ще бъде грешка, ако започнат да се изграждат 7-ми и 8-ми блок.

Той каза, че цената на енергията в момента не е адекватна в България като посочи, че гражданите плащат малко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3744 |05.01.2017 През април пристигат двата нови реактора на АЕЦ „Белене“ . 1| 3783 |09.12.2016 НЕК била платила дълга за АЕЦ „Белене“ . 1| 3588 |25.10.2016 Проф. Гечев: Ще се търси политическа отговорност за спиране на „Белене“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads