Реклама / Ads
1| 4804 |03.10.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Браншови организации плашат с масови протести заради Закона за горивата

.
Източник: БГНЕС
Браншови организации заплашват с масови протести срещу Закона за горивата, който трябва да влезе в сила на 27-и октомври.
 

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката.

 

Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов, съобщи БНР.

 

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

 

Припомняме, че влизането му в сила се отлага вече от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво. Както и на земеделските производители и на строители, които настояха да бъдат извадени от неговия обхват.

 

Впоследствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите с посредничеството на министъра на икономиката изработиха вариант, който е на път да бъде спънат от монопола на пазара.

 

“След 27-ми ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28-и те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара“, обяви Симо Симов от Асоциацията и настоя:

 

“  От правителството искаме спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа закона, да го обсъди и да го гласува“.

 

В противен случай протестите под наслов “Жълтите жилетки“ ще започнат още до края на октомври.

 

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от законния бизнес с петролни продукти у нас, изтъкна пред БНР, че Законът е в сила от 28-ми януари 2019-а:

 

„Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата 28 юли и сега, след края на 3-месечния период след нейното обнародване и влизане в сила, отново се поставя темата: „Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път“

 

 

Терзиев допълни: „Считам, че закон трябва да има. Ние сме законопослушни и голяма част от нашите членове вече са подали заявления за регистрация“.

 

 

„Тази тънка струна, на която се свири на площада на „Дондуков 1“ - жълти жилетки… Слушах един анонс „Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме“. Това е едно „приятелско намигане“ към примера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което аз не го приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре, за пореден път, изпълнението на закона. Но това е противозаконно - не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание“.

Секторът е болен и трябва да се лекува, категоричен е Терзиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5561 |28.01.2019 Организации не искат да влиза в сила закона за горивата . 10| 7585 |03.09.2018 Фрогоко: Работодателските организации онемяха за срива на ТР и погването на Арабаджиеви . 0| 5254 |13.08.2017 Работодателски организации: Не убивайте „Дунарит”! . 17| 8944 |24.07.2017 Работодателските организации: Програмата на ГЕРБ - геноцид за бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads