Реклама / Ads
13| 7781 |15.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

”Булгаргаз” спря кранчето на ТЕЦ ”Варна” на Доган

.
ТЕЦ ”Варна” Източник: БГНЕС
Спряха газа на ТЕЦ ”Варна”, чийто мажоритарен собственик е Ахмед Доган. Това се се случило в 6,55 ч в понеделник по искане на ”Булгаргаз”.
 

Данаил Папазов, който представлява дружеството и е бивш министър на транспорта, обясни, че от 1 октомври са спрели централата, тъй като въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала. Той посочи, че за 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии, пише още "24 часа".


Папазов увери, че ако се намерят купувачи, топлоцентралата ще бъде пусната. Той отрече газът да е спрян заради дългове, но не и че централата има задължения към "Булгаргаз". По негови думи дългове имало, но те били оперативни и ТЕЦ-ът ги обслужвал.


Имаме закъснения, но това е, защото има криза, подчертава Папазов и допълнва, че въпросната централа е сред най-ощетените, защото е сред малкото енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обаче представи друга версия. По негови думи ТЕЦ-ът е бил спрян, защото дължи пари. Той посочи, че дългът е към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво на 1 октомври, а също е запорирала и сметки на централата.


Павлов подчерта, че "Булгаргаз" мери всички с един аршин - дали си плащат газа. Той припомни, че в подобна ситуация миналата година са били топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, но са осигурили банкови гаранции.
Според него не се е случило "нищо сензационно".


Павлов посочи, че дългът на ТЕЦ-а е за газа от август и септември. Горивото е било пуснато миналата седмица, тъй като били издължени 10 млн. лв. Ръководството на централата е заявило, че ще погаси още 10 млн. лв. и тогава отново за някой ден щял да бъде пуснат природният газ към ТЕЦ "Варна".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7601 |13.09.2020 ”Булгаргаз” иска повишение на цените в 3 поредни месеца . 3| 7369 |01.07.2020 “Фолксваген” спря строежа и плановете за нов завод в Турция . 6| 6056 |21.04.2020 Над 30 тона пилешко месо със салмонела от Полша спря БАБХ . 6| 5679 |15.04.2020 Как и кога ”Булгаргаз” ще връща пари на бизнеса?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads