Реклама / Ads
8| 5449 |08.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чакаме до 10% повече туристи това лято

.
Очакваното увеличение на ваканционния туризъм е между 5% и 10% тази година. От така наречената морска ваканция или летен туризъм основно се възползват туристи от Русия и Украйна. Сериозни са и очакванията от културния туризъм.
 

Това каза пред журналисти в Пловдив Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, предаде "Фокус".

По думите му, държавата е създала всички необходими предпоставки за това, дългоочакваният закон за туризма е приет, решени са много неща. Според него, се очаква сериозно оживление на туризма у нас в няколко посоки.

Пловдив има сериозни предпоставки за развитие като туристическа дестинация. Градът вече е център, който привлича туристи в посока културен туризъм. Оценява се това, което градът предлага като дестинация. Най-голям е интересът към него на туристи от западна Европа. ЕС продължава да бъде основният пазар за културния туризъм.

Особен интерес има от френски туроператори от миналата година. Вече има групи от френски туристи. Другите центрове у нас, които също предлагат културен туризъм, са Велико Търново, Варна и София. Туристите търсят нови културни атракции. Балканите са се оказали изключителни направления в условия на криза, на два часа път от основни европейски летища.

У нас се предлагат и много атракции, свързани с кулинария, вино. Пловдив се презентира като част от обиколна програма, с една или две нощувки, с възможно за посещение и на близки градове като Старосел и Хисаря, в пакет с други съседни държави. В момента се засилва и интересът към Пловдив от български туристи. За тях се предлагат еднодневни програми. Седмичните програми са без конкуренция, каза Байков.

Различен е профилът на средния турист, идващ в България. За Слънчев бряг това са млади хора, които търсят парти, те харчат между 50 и 100 евро на ден. Екотуризмът се търси от хора с интелект, семейства, типичният евротурист с доходи над средните. Това са хора с нормално светоусещане. Те харчат по 120 евро на ден средно в България.

Интересът към България като туристическа дестинация расте. Това каза преди срещата Любозар Фратев, председател на съвета по туризъм в Пловдив. Това става ясно от миналите туристически борси в Барселона и Мароко. Очаква се туристите в България да се увеличават още.

Повишава се и интересът към Пловдив, най-стария град в Европа. Броят на туристите миналата година е бил около 400 хиляди души. Има сериозен ръст в сравнение с предишната година, когато са били 330 хиляди души, посочи Фратев. Очаква се те да достигнат над 420 хиляди тази година.
Пловдив е един център, в който туристите пристигат и от който тръгват. Интересни са и дестинациите около него. Това са Казанлък, Перперикон, Старосел.

В Пловдивския регион се работи усилено за развитие на религиозния туризъм в посока Пловдив – Асеновград - Бачково. Това е европейски проект между три общини за регионални туристически дестицинации, каза Фратев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7251 |02.05.2013 Българи почиват в чужбина, повече чужденци - при нас . 23| 6909 |09.04.2013 Държавата харчи 2 пъти повече, отколкото получава . 2| 6238 |25.03.2013 Все повече хора търсят потребителски кредит за покриване на стари задължения . 8| 10804 |07.03.2013 ЛИДЕР: Намалението на тока може да е повече от 7%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads