Реклама / Ads
1| 5192 |12.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЧЕЗ готов да инвестира, иска ясни правила

.
ЧЕЗ в България е инвестирала над 1,7 млрд. лв. за 5 години, 400 млн. лв. са инвестициите в мрежи. Компанията е готова да направи още инвестиции.
 

Това съобщи на бизнес закуска с медиите Алеш Дам - главен оперативен директор на ЧЕЗ, който изтъкна, че за ЧЕЗ изминалите пет години са били успешни.

Като положителни тендеции той отбеляза повишено качество на  услугите, които предлага компанията на своите  3,3 млн. са клиентите, на най-голяма територия от страната.

По думите на Дам компанията е претърпяла и загуби, най-голяма сред които е отмяната на тримесечното отчитане.

Според него, за да може компанията да инвестира повече у нас, е необходима промяна в регулаторната рамка. Необходимо е също по-справедливо отразяване разходите на компанията, по-голямо голямо постоянство в правилата, а не те да се променят по средата на регулаторния период.

В момента ЧЕЗ осъществява съвместен проект със Столична община - компанията инвестира в подобряване на енергийната ефективност на детската градина „Слънчогледи" в столичния ж.к. Слатина. Разходите на детската градина за ток ще намалеят с 20%, което прави спестени 18 хил. лв. за една година.

Голяма част от клиентите на компанията, по думите на Алеш Дам, изискват от нея по- модерен подход към тях. Затова ЧЕЗ планира електронна фактура, която по всяка вероятност ще стане факт през 2011 година. Това ще спести на ЧЕЗ по 30 стотинки на фактура.

ЧЕЗ гледа и в бъдещето, категоричен бе главният оперативен директор.

Компанията смята да се фокусира върху теми важни за цяла Европа - енергийна ефективност, ВЕИ, интелигентни мрежи, когенерации. ЧЕЗ иска да инвестира много пари в подобни проекти, изтъкна Алеш Дам.

Годишно ЧЕЗ инвестира 71 млн. лв., но този бюджет според мениджмънта на компанията не е достатъчен. Елразпределетилят е готов да повиши инвестициите си до 130 млн. лв. годишно. Две поредни години компанията предлага да инвестира по 90 млн. лв., но регулаторът не дава.

ЧЕЗ ще подкрепи финансово проект на БАН за интелигенти мрежи, стана ясно още от думите на Алеш Дам.

Аутсорсингът е мръсна дума в България и честно казано не зная защо, коментира още той по повод обвиненията към ЧЕЗ за неизгодни договори с външни изпълнители.

По думите му дейностите по аутсорсинг са нещо съвсем нормално в Европа и не се свързват с корупция и действия на тъмно, както е у нас. Има съвестни организации, които използват аутсорсинга, за да оптимизират разходите си, посочи Дам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5700 |25.06.2010 "Южен поток" готов до 2015 г. . 4| 5314 |13.04.2010 Пазара на имоти се раздвижва, банките - готови да финансират . 3| 4829 |22.03.2010 България готова да отговаря за заменките в Брюксел . 8| 4647 |19.03.2010 Дянков готов с мерките до края на седмицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads