Реклама / Ads
0| 5654 |22.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Данък "лукс" ще пълни бюджета

.
Остава плоският данък, но ще има данък "лукс". Ще има таван за държавните заплати. Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на кабинета.
 

Взето е решение гражданите да плащат данък "лукс" за притежаването на определено имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 кубика, яхти, жилища над 250 кв. м.

Заплатата на премиера трябва да бъде таван на държавните служители, категоричен бе премиерът. Той посочи, че има държавни болници в които средните заплати са в размер на 35 000 лева на месец, а има и такива, където заплатите стигат до 72 000 на месец. Що се отнася до частния сектор - там премиерът няма думата.

Ще се наложи и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лв. Това, обаче, не са окончателните антикризисни мерки. Финалното решение ще бъде взето след консултациите със синдикатите и работодателите.

Подготвяме емисия, която да пуснем и която ще донесе допълнително приходи, обясни премиерът. Точният размер на емисията ще бъде договорен със синдикатите. Има много държавна собственост, която се преотдава на смешни наеми. Ако не е необходима тази държавна собственост - тя ще бъде продадена на търг на пазарни цени, обясни премиерът.

Лично Борисов е разпоредил на здравния министър Божидар Нанев още от понеделник да стартира тръжната процедура за избор на изпълнител за изработването на информационната система на МЗ и НЗОК. По думите на премиера пенсиите, социално слабите и майките с деца няма да бъдат променяни. Сериозна ревизия ще има обаче за големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта, категоричен бе премиерът.

Емитирането на ценните книжа ще стане чрез БНБ. Обсъжда се и възможността България да вземе заем по линия на инфраструктурата, който да започнем да връщаме след 2012 г., обясни Борисов. Всички тези мерки ще дадат възможност да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., когато очакваме държавата да е излязла от кризата и тогава, когато имаме възможност да вдигаме заплатите на военните и полицаите, ще отидем и до там - всеки да си плаща осигуровките, изтъкна министър-председателят.

"Ясно и точно съм обещал - метрото, завода за боклук, магистралите, Дунав мост 2", допълни той. Ще има бързи концесии за пристанищата, големите аерогари и ако трябва ще се променя закона.

Правителството вече е изработило около 48 мерки за излизане от кризата, които ще важат до края на 2011 година. По голяма част от тях има пълно съгласие със синдикатитет. Официално мерките ще бъдат оповестени във вторник или в сряда следващата седмица, обяви премиера и подчерта, че колкото и пари да донесат в държавата мерките имат и характера на справедливост - всички да понесат кризата.

Борисов каза още и за скрития дефицит, който е в размер на 2,159 млрд. лева. В момента се правят разчетите как да направим така, че да не развалим бюджет 2010 и да излезем от този капан, в който сме поставени, заяви още той. Справката на всички министерства за сключваните договори за обществени поръчки и анексите към тях показва, че има 150 договора и анекси към тях. МРРБ е сключило договори за 302 910 000 лева, АПИ има договори за 421 027 000 лева, МО- договори за 644 974 000 лева от Агенция "Социални дейности". Накрая излиза, че в нарушения на Закона за бюджета предишното правителство е подписало договори, за които не са осигурени средства в размер на 2 158 455 815 лева.

"И президентът и бившият премиер казват: "Платете на бизнеса". Ако аз накарам министър Дянков да им плати тези 2,158 милиарда и ние ще нарушим Закона за държавния бюджет и ставаме същите като предишните", каза още Борисов. Според него бизнесът е бил подведен и много от нещата са били построени, а другите са започнати. Проблемът е, че много от фирмите са започнали строителство или са извършили дадена дейност. Те са похарчили пари или са сключили кредити. В момента, в който не платим - фирмите ще фалират и ще си пратят хората в социалното министерство. Подобни членове съществуват и в Закона за държавния бюджет за 2008 г. - чл. 84 и в Закона за бюджета за 2007 г. - чл. 76. “Ако намерим тълкуване и възможност - там, където са подписани и изпълнени и защитени в бюджета договори, ще индикираме заеми”, обеща Бойко Борисов.

Премиерът обясни, че за да функционират държавите са направени законите за бюджета, които са направени така, че да дисциплинират всяка една държава. "Оказва се, че всичко това е една абсолютно ненужна и напразна работа, защото в края на Закона за бюджета не се казва какво се случва, ако се наруши този закон", коментира премиерът.

Юристите на Министерски съвет смятат, че незабавно трябва да се сезира прокуратурата за нарушения в Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2009 година. Според чл. 79 на този закон е разписано, че разпоредителите с бюджетни кредити не могат да сключват договори за доставки на материали, медикаменти и външни услуги с годишна задача по-висока от утвърдените по бюджета за тази цел кредити. От няколко дни много активно работим със синдикатите и работодателите и им предоставихме тези документи, обясни премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5200 |21.03.2010 Синдикати искат премахване на плоския данък . 4| 5506 |26.02.2010 Дянков не дава пари от бюджета за АЕЦ „Белене” . 2| 5649 |25.01.2010 Бюджетният дефицит - удар по икономиката и данъкоплатците . 1| 4877 |12.01.2010 Не бягай от банкер, за да не срещнеш съдия-изпълнител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads