Реклама / Ads
4| 5478 |26.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков не дава пари от бюджета за АЕЦ „Белене”

.
Симеон Дянков няма да даде нито стотинка от бюджета за АЕЦ Белене
Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че няма да позволи нито една стотинка от държавния бюджет да отиде за строителството на АЕЦ „Белене".
 

За да се осъществи проектът "Белене", е важно да има ясен финансов модел и анализ на икономическата му рентабилност и възвръщаемост за България, която не е направена от предходните правителства.

Второ, в момент на глобална финансова и икономическа криза, в която сме сега, проектът АЕЦ „Белене" не може да бъде реализиран с пари от държавния бюджет. И тук, подчертавам, като финансов министър няма да дам нито стотинка от държавния бюджет за тази година, за следващата година, за по-следващата година да отиде в АЕЦ „Белене".

Трето, няма възможност и за държавна гаранция по евентуални заеми от външни инвеститори, които да осигурят необходимия финансов ресурс за изпълнението на проекта и тук подчертавам, нито държавна, нито корпоративна гаранция не е възможна по същата причина. Българският бюджет това не може да си го позволи и във време на криза, и след кризата.

Четвърто, за мен поради тези три причини е необходимо участието в проекта на нов стратегически инвеститор, който да поеме финансирането, допълнителното финансиране, над този 1 млрд. евро, които предишните правителства вече са изхабили за финансирането на втората атомна електроцентрала.

Днес, по-рано министър Трайчо Трайков заяви, че ако сега спрем проекта АЕЦ „Белене”, е много вероятно ние да трябва да извадим допълнителни пари за неустойки.", каза икономическият министър по време на изслушването му в парламента.

По думите му идеята, която се обсъжда до момента не предвижда допълнителен бюджет от БЕХ или НЕК. Той уточни, че до момента са вложени 1 млрд. евро. Министър Трайков обясни, че всичко, което се говори до този момент е схема, по която се осигурява междинно финансиране на проекта, за да има нещо, което да се предложи на стратегическия инвеститор, като допълни, че търгът за инвеститорите в проекта ще се проведе след около година.

Според Трайчо Трайков в изказването на Мартин Димитров по-рано е имало голяма доза истина. По въпроса с „Белене” има реалности, с които трябва да се съобразяваме, заяви министърът. Не може да продължим по схемата с АЕЦ „Белене” такава, каквато има до момента, обясни Трайков. Такива проекти се правят с изследването на необходимостта на пазара, каза той.

Това, което имаме днес, е нещо, което никога не е съществувало през последните 25 години. А именно, че някой е готов да заложи собствените си пари, а не тези на държавата, заяви Трайков.

Не сме поели ангажименти по проекта. Искаме да има публична дискусия за това по какъв начин искаме да влезем в проекта, каза Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5163 |22.02.2010 ДСБ съзря 'конфликт' в ролята на министър Дянков . 8| 5895 |19.02.2010 Дянков пуска "Совите" в хазарта и търговията с акцизни стоки . 0| 6640 |17.02.2010 Дянков лично поема контрола над "Бургас-Александруполис" . 4| 5138 |04.02.2010 Дянков погва за данъци спортни босове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads