Реклама / Ads
0| 5211 |11.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Децентрализацията е полезна за България

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
В Брюксел министърът на финансите Симеон Дянков отново лансира идеята си част от държавните агенции и министерства да бъдат преместени от София.
 

В по-малка страна като България това е напълно възможно и ще доведе до децентрализация на административните услуги и приближаването им до обслужваните, смята Дянков.

Без да навлиза в подробности, той изтъкна, че по-нататък ще направи предложения, които биха могли да включват, например, прехвърляне на Министерството на земеделието в Пловдив.

Финансовият министър заяви, че няма да има повишаване на акциза върху цигарите през 2011 година, а събраните средства от увеличаването му догодина до 76 евро за 1000 къса от сегашните 52 евро ще бъдат насочени изцяло към здравеопазването. Той не даде ясен отговор дали лично подкрепя това предложението да бъде увеличен акцизът върху алкохола.

Дянков коментира също, че е бил изненадан от някои изявления по повод финансови въпроси, направени след заминаването му за Брюксел. Той не доумява, как точно хората, които са ни докарали до голям дефицит, с който той и правителство се бори всеки ден, имат смелостта, дързостта, глупостта да говорят за липсващи пари, след като те най-добре знаят къде са. Второто изненада била предложението на депутата Яне Янев от проектобюджета на президента за следващата година да бъдат отписани 1 милион лева във връзка с посещението на българския президент в Австралия и Шри Ланка. Според министъра това посещение, което е струвало на България над 1 милион лева, е било напълно неоправдано от гледна точка на резултатите.

В белгийската столица Симеон Дянков се срещна с еврокомисаря за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния. Срещата е част от провелия се Брюксел Съвет по икономическите и финансови въпроси на Европейския съюз. По време на разговорите вицепремиерът е информирал колегата си за успехите на България във фискалната област и за мерките за балансиране на държавния бюджет през тази и другата година. По тези въпроси той е говорил и с новия германски министър на финансите Волфганг Шойбле, от когото е получил покана да посети Берлин през втората половина на декември.

По време на визитата ще се подготвят и срещите на премиера Бойко Борисов в Германия през януари догодина, посочи още Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5130 |09.11.2009 Дянков е заплаха за финансовата стабилност в България . 0| 5897 |09.11.2009 Представяме България на туристическа борса в Лондон . 4| 4894 |06.11.2009 Дянков: ЕС оцени високо новата фискална политика . 0| 4883 |02.11.2009 ЕБВР: България има добър потенциал за икономически растеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads