Реклама / Ads
81| 6702 |18.04.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков пред „Уолстрийт Джърнъл": ГЕРБ падна заради липса на реформи

.
Бившият финансов министър Симеон Дянков Източник: Булфото
Причината за падане на правителството на ГЕРБ не са мерките за икономии, а липсата на реформи в сектори като енергетиката и здравеопазването. В тези два сектора също е трябвало да има финансови рестрикции.
 

Тази теза излага пред американския вестник „Уолстрийт Джърнъл" бившият финансов министър Симеон Дянков, цитиран от Стандарт.

„Стачките, които доведоха до оставката на правителството, бяха заради високите цени на електроенергията. А те се случиха заради трайно нарастващата неефективност в енергийния сектор. Постоянното присъединяване на високостойностни производства към мрежата и държавните енергийни компании трябваше постоянно да покриват загубите си. Трябваше да се избира между увеличение на цените, за да бъдат спасени от фалит тези компании, и дълго отлаганата реформа. Регулаторът избра първото", коментира Дянков.

В авторска статия бившият министър пише още, че мерките за икономии са обвинявани за всички беди на Европа едва ли не от всички и отбелязва че това е точно обратното. Той се мотивира с икономиките, които регистрират най-висок растеж през последните три години, като подчертава, че всички те приемат мерките за икономии сериозно.

Симеон Дянков посочва, че докато той е заемал поста, България е съкратила държавните разходи и е повишила пенсионната възраст - мерки, които са свели бюджетния дефицит до под 1% от БВП миналата година - но въпреки това националната икономика е едва една от четирите в Европа, които са регистрирали растеж 12 поредни тримесечия.

Дянков се обявява за „по-умен" дебат за спестяванията в Европа и критикува противниците на подобна политика като президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд. "Повече държавни пари, казват те, означават по-висок растеж и по-добри изгледи за работа", отбелязва той и подчертава, че "доказателствата сочат точно обратното".

"Икономиките от Европейския съюз, които регистрират най-висок растеж през последните три години - Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция - всички те приемат мерките за икономии сериозно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5667 |27.02.2013 9000 за месец обжалваха пред ЧЕЗ . 30| 12532 |18.02.2013 Разкрития за скандалното забогатяване на А. Семерджиев направи тв предаване . 2| 5717 |12.02.2013 Слабо търсене и силно предлагане държат в напрежение пазара на търговски площи . 34| 13199 |31.01.2013 Gloria mundi: Предлагат гей почивки в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads