Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

4| 5716 |21.10.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ето ги вариантите за пенсионна реформа

.
Консултативният съвет към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще представи днес варианти за продължаване на пенсионната реформа.

Съветът изготви пакет от предложения за промени в осигурителната система. Кои от тях ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в парламента, ще реши следващият редовно избран кабинет, информира БНР.

 

Вариантите за продължаване на реформата са в отговор на препоръки и критики към страната ни от Европейската комисия. На България бе препоръчано да премахне поетапно възможностите за ранно пенсиониране, да въведе една и съща законоустановена пенсионна възраст за мъжете и жените, да въведе по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност, така че да се ограничат ефективно злоупотребите.

 

Препоръчва се да се планира годишно увеличаване на възрастта за пенсиониране на базата на обвързващ механизъм с продължителността на живота. Работещи в силовите ведомства вече протестираха срещу въвеждането на минимална възраст за пенсиониране.

 

За да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата в министерствата на отбраната, правосъдието и вътрешните работи, Консултативният съвет предлага въвеждане на преходен период - от 3 до 5 години, в които оставащите на работа в системата ще имат право да се пенсионират при досегашните условия.

 

В краткосрочните мерки на Консултативния съвет се предлага да се повиши още от догодина възрастта за пенсиониране и за трите категории труд, да се увеличи поне с процент вноската за пенсии, като се запази съотношението на плащане - 60 процента от работодателя и 40 от работника.

 

Решение се предлага и за хората от първа и втора категория труд, осигурявани в професионалните фондове. Мнението е, че фондовете трябва да започнат да плащат срочни пенсии в размер, свързан с натрупаното по личните партиди. А НОИ да доплаща разликата в размера до изчислената пенсия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 6776 |17.09.2013 Забавянето на пенсионната реформа ни излиза много скъпо . 7| 4787 |02.12.2011 Т.Младенов: Вдигаме пенсионната възраст плавно, няма да отстъпим . 9| 4941 |27.11.2011 Т.Младенов: Ще търсим консенсус за пенсионната реформа . 89| 5167 |27.11.2011 Пенсионна реформа ще има, отсече Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ