Четвъртък, 23 Ноември 2017, 11:16
Frognews
14| 15046 |21.02.2017

Фрогоко: Санирането - грандиозна афера за 2 милиарда

.
Григор Лилов
Топлоизолацията, наречена „саниране“ на блоковете, глътнала 2 милиарда. Досега със стиропор са налепени само 266 сгради, от които 257 са приети. За половин милиард – по 2 милиона лева (!) на сграда (!!!!)
Толкова много съм писал за санирането, за капаните за гражданите в него и аферата като начин да се задигнат за обръчите свои фирми милиарди, че вече се уморих.  Днес имаме първо официално потвърждение на разкритията ми.

Малко данни – подписани са договори за … 2 млрд. лева (!). Парадокс – беше отпуснат само 1 милиард.  Това означава, че преди месец парламентът ни е гласувал 1 милиард лева със задна дата, за да оправдае и узакони разход от 2 милиарда по вече подписаните договори.  Една бележка – сумата се води за тази година, ама всъщност трябва да се води като разход на правителството за мин. година. Това променя всички макрофинансови резултати, с които се фукаше ексминистър Горанов. (за които също съм посочил, че са лъжливи розово боядисани отчети).

Досега със стиропор са облепени изцяло само 266 блока, от които 257 са приети с протокол (бел.- е, на някои вече им изпопада изолацията). Разходът за тях е над половин милиард – т.е. средно ПО 2 МИЛИОНА ЛЕВА НА СГРАДА!!!!! Или по повече от 500 лева на метър застроена разгърната площ. (бел. – между 200-300 евро с компенсацията за собствениците на земята е себестойността на новото строителство).

За сравнение давам и осъществената европейска програма (която няма нищо общо с тази и не е безплатна) – по нея цената за цялостно енергийно САНИРАНЕ е максимум по 100 лв./кв.м.

Оказва се, че държавната Българска банка за развитие е радвала парите на ангро ( както многократно посочих в разследванията си, тези пари са кредит, който кметът подписва по пълномощия на собствениците от тяхно има и за тяхна сметка, ако се наложи).

Министърът и заместниците му не пожелаха да посочат поименно кой е трябвало да информира обществото, че 2 млрд. лв. за санирането са били разхвърляни по фирмите още в самото начало на мин. година, когато дори заявки за саниране не бяха постъпили достатъчно, а едва няколко десетки.

„Такъв въпрос не може да съществува – много или малко са 2 млрд. лв…. „, каза зам.министър Виолета Комитова.  Министър Попниколов не обели и дума по този проблем. Лиляна Павлова от своя страна обясни, че пазарът определя цените в пазарната икономика. Цитирам я дословно:  „В бума на строителството през 2015 година цените бяха наистина много високи, но те бяха актуализирани“.

Питам се на каква дрога трябва да е била тогава, че да види такива „високи цени“ при цялата драма на отрасъла, който е почти фалирал заради намалялото драматично търсене на жилища.

Григор Лилов, Фейсбук

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Евростат: Българите харчат една пета от парите си за жилищни нужди 0| 1332 |23.11.2017 . Р. Гълъбинов за Фрог: Румъния ни изпреварва над 2 пъти по икономически ръст за 2017 г. 4| 4016 |22.11.2017 . Предложение на ЕЦБ: Махат гарантираните депозити, отпускат джобни на ужилените вложители 16| 9693 |22.11.2017 . Експертът Г. Касчиев: В доклада на учените от БАН за АЕЦ „Белене” има абсурдни неща 6| 4301 |22.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах